Hlavní navigace

dTest: Sirupy a koncentráty – ovoce je v menšině

Redakce

To, že je na etiketě sirupu nebo nápojového koncentrátu obrázek lesního ovoce, ještě neznamená, že obsahuje borůvky, maliny nebo ostružiny. Podle čeho vybírat sirupy?

Doba čtení: 2 minuty

Sdílet

Ovocný sirup naředěný vodou byl pravděpodobně nejběžnějším domácím nápojem předrevolučních let. Prodeje sirupů meziročně klesají, přesto v mnoha domácnostech mají své čestné místo dodnes – za uplynulý rok české domácnosti vypily čtyřicet miliónů litrů kupovaného sirupu. Velké rozdíly jsou v cenách i ve složení těchto výrobků.

Dobrý ovocný sirup by měl být bohatý na ovoce a slazený cukrem. Vyjma kyseliny citronové, která se stará o lepší chuť a barvu, není k výrobě třeba dalších surovin. „Při dodržení správného obsahu cukru, kvality vstupních surovin a hygieny při výrobě totiž v sirupu už není potřeba potravinářské chemie – růstu mikroorganismů cukr přirozeně sám brání,“ stojí v tiskové zprávě dTestu. Co obsahují kupované sirupy?

Nejvíce bodů bylo za nejvyšší ovocný podíl

Spotřebitelský časopis dTest porovnal složení na etiketách dvaceti dvou sirupů a nápojových koncentrátů s chutí zahradního nebo lesního ovoce a jahod. „Složení sirupů jsme hodnotili především podle charakteristického ovocného podílu. Výrobkům jsme strhávali body za umělá aromata, barviva, náhradní sladidla nebo konzervanty a glukózo-fruktózový sirup,“ říká Hana Hoffmannová, šéfredaktorka časopisu dTest.

Převážná část sirupů z těch, které se hlásí k ovoci nejen v názvu, ale i ve složení, obsahuje od 10 do 20 % ovoce. Nejlépe hodnocený sirup jej obsahoval 50 %, šlo o Sunquick zahradní ovoce. Na spodních příčkách žebříčku se ocitly výrobky s mizivým nebo nulovým podílem ovoce – takových bylo šest.

Je to sirup, nebo koncentrát?

Podle nápojové vyhlášky musí ovocný sirup obsahovat minimálně 50 % cukru. Pokud obsahuje méně cukru, jde o nápojový koncentrát. To byl případ čtyř porovnávaných výrobků – Veseta Lesní směs, Tesco Value s příchutí lesních plodů, Caprio Hustý a Hello Lesní jahoda. Tyto „nesirupy“ spotřebitel pozná podle toho, že jsou levnější, řidší a první místo v jejich složení zaujímá voda, nikoli glukózo-fruktózový sirup nebo cukr, a zpravidla v nich chybí ovoce. Na jejich obalu se slovo sirup ani nevyskytuje.

Srovnání sirupů najdete na webu www.dtest.cz a v červencovém vydání časopisu dTest.

Tip dTestu:

Vybírejte sirupy podle seznamu ingrediencí, nikoliv podle lákavých obrázků na přední straně obalu. Mnohé etikety sirupů spotřebitele vyloženě šálí – obaly zobrazují ovoce, které není v úplném souladu se seznamem surovin. Výrobci buď na obrázku nezobrazí některé hojně zastoupené ovoce (jako například jablko nebo hrušku), případně se chlubí lesními plody, aniž by uvnitř byly nějaké k nalezení (Dobrá voda Dobrý sirup Lesní plody, Hello Hustý sirup Lesní směs). Jahodový sirup Yo zase vyobrazuje pouze jahody, ty přitom tvoří jen polovinu ovocného podílu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).