Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Došla vejce? Vraž do toho banán od Mareš - ...z velkochovu je vejce z volného výběhu. Tím...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 16. 3. 2015 1:50

    Mareš (neregistrovaný)

    ...z velkochovu je vejce z volného výběhu. Tím podpoříte ty místní chovatele, kteří se ke zvířatům chovají slušně, a naopak vyšlete jednoznačný signál "klecákům". Kdežto když budete místo vejce dlabat banány, podpoříte akorát ty vobšousty, co sem za velké peníze vozí druhou jakost z třetího světa. Navíc tím škodíte chudákům černoušům, protože ti by ten banán klidně mohli sežrat sami, zatímco z toho, že si ten banán koupíte vy, nemají prakticky nic (zisk shrábne korporace). Pojídat tropické plodiny v mírném pásmu znamená ujídat z talířů těm nejchudším. O uhlíkové stopě takového banánu přes kopečky vezeného raději ani nemluvím: to je vám vážně úplně jedno, že svou mimozemšťanskou stravou nakonec utopíte chudáky Kiribaťany?

    Jestli to opravdu myslíte vážně, tak se řiďte pravidlem sta kilometrů ("jím jen to, co vyrostlo v okruhu sta kilometrů kolem mého bydliště"). Brambory, tuřín, oříšky, houby, mrkev, celer, petržel, jabka, hrušky, blůmy, dýně, semínka. Zvládnete to? :-P

  • 16. 3. 2015 10:16

    kaca82 (neregistrovaný)

    v knizce je banan pouzit asi jen ve dvou receptech,mj je tam dalsich 6 zpusobu jak ho nahradit,ale lnene seminko nebo hraska by v nazvu neznelo mic atraktivne :) diky za kimentar,souhla­sime,ze kinzumace bananu neni zrovna dvakrat eko,i proto jako veganka tech bananu snim drive nez predtim,to jsem v tehle souvislostech nepremyslela.a proc vegani neji vejce z volneho chovu? protoze se slipky a kohouti rodi 1:1 a kohouti vejce nesnaseji a tak jsou zabijeni hned po narozeni..

  • 16. 3. 2015 12:50

    thr

    Jistě, černoušci budou štěstím bez sebe, když od nich nebudeme nic nakupovat a jejich už tak problematická ekonomika přijde o další část svých příjmů... Mimochodem řečeno banány se primárně dovážejí ze zemí jako je třeba Kostarika, kde je životní úroveň obyvatelstva na zvyklosti rozvojových zemí poměrně nadprůměrná (a ani tam nežije tak moc "černoušků", ale to jen tak na okraj).

    To už spíš beru ty argumenty s uhlíkovou stopou, nicméně osobně se k tomu stavím malinko jinak, totiž ve smyslu, že nemám rád, když se něco dováží z větší vzdálenosti fakt nesmyslně. Typicky třeba u jablek se snažím preferovat česká (nebo minimálně ta z okolních evropských zemí), protože skutečně nevidím žádný přínos v tom, aby se stovky či dokonce tisíce kilometrů dováželo něco, co běžně roste u nás. Naproti tomu ale tropické ovoce beru jako docela zajímavé doplnění jídelníčku a převoz v tomto případě není samoúčelný...

  • 17. 3. 2015 19:33

    - (neregistrovaný)

    Já bych to zvládl, jen s kořením bych měl problém. Ne že by to nešlo, ale tak daleko bych už nešel. No a sůl se těží také o kousek dál, nežli 100 km.

    Nakonec o co jde? Banány, pomeranče, citróny, kokosy, bez toho se dá vydržet. Čokoláda také, i když chudáci děti. Sója v pohodě. Celoročně papriky a rajčata také nemusí být, bo ta holandská jsou stejně hnus.

    Horší by to bylo s bavlnou, ocelí, hliníkem ropnými produkty atd. Ale s potravinami by tak velký problém nebyl.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).