Hlavní navigace

Názor k článku Deset nejčastějších jedů, které jíme v potravinách od anonym - když autorka (nebo zdroj, který zřejmě bez přemýšlení...

  • 9. 2. 2011 10:07

    bez přezdívky

    když autorka (nebo zdroj, který zřejmě bez přemýšlení ošlehla), tvrdí, že:

    > 9/ Herbicidy, pesticidy, insekticidy Jde o skutečné jedy a rakovinotvorné látky. Pozůstatky hnojení se dostávají do potravního řetězce...

    Hnojení a ochrana rostlin jsou dva odlišné procesy. Hnojení je dodávání živin, zejména N, P, K, Ca a Mg ve formě anorganických solí nebo přírodních hnojiv v poměrně velkých dávkách (desítky až stovky kgha-1), zatímco ochrana rostlin je aplikace pesticidů (herbicidů - proti plevelům, insekticidů - proti hmyzu, fungicidů - proti houbám, plísním apod. ve formě většinou složitých organických látek) v dávkách desítek či stovek g na hektar porostu. Tím samozřejmě nebagatelizuji nebezpečnost nesprávného používání obojího, jen upozorňuji na nepoučenost autorky, když oba pojmy spojuje.

    Nebo další perla:

    Olovo. - Ano, jde o velmi nebezpečnou látku. Vzhledem k tomu však, že se v posledních desetiletích spotřeba olovnatého benzínu snižovala, až se nakonec u nás přestal v r. 2001 prodávat úplně, koncentrace přístupného olova v půdě velmi výrazně klesla a dalo by se úspěšněji hledat jinde než zrovna v okolí sinic s automobilovým provozem. Tady jde o dost zastaralou informaci.

    A v chemii autorka také zřejmě chyběla, když se braly soli:

    > Dusičnany, dusitany, kuchyňská sůl Jde o sloučeniny dusíku a kyslíku...

    Jinak by si vzpomněla, že tam musí být kationty kovů (např. Na, K, Ca...) a zmiňujíc kuchyňskou sůl, ještě chlor.

    Ačkoli vím, že většina lidí asi nestojí o úplnost a odbornost a spíše přijme povrchní a stručný "úderný" text, který postraší rakovinou, zřejmě je to styl, k němuž Vitalia směřuje a to mě docela mrzí. -- Že se takto průhledně a zbytečně shazujete.

    Tož se zkuste polepšit a když něčemu nerozumíte, zeptejte se někoho, kdo aspoň trochu.

    Pohoda, hezký den

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).