Hlavní navigace

ČSSD slibuje vyšší porodné, důchody i nemocenskou

14. 4. 2009

Sdílet

Zvýšení porodného na první dítě z dnešních 13.000 až na zhruba 20.000 korun, vyšší přídavky na první dítě, větší důchody a podpory v nezaměstnanosti či zrušení neplacené třídenní nemocenské chce podle dnešních Hospodářských novin (HN) slibovat ČSSD v kampani před podzimními předčasnými parlamentními volbami. HN píší, že tyto záměry vyplývají z programu ČSSD v sociální oblasti, který má deník k dispozici. Sociálnědemokratické plány podle listu kritizuje ODS, která varuje, že splnění všech záměrů…

Zvýšení porodného na první dítě z dnešních 13.000 až na zhruba 20.000 korun, vyšší přídavky na první dítě, větší důchody a podpory v nezaměstnanosti či zrušení neplacené třídenní nemocenské chce podle dnešních Hospodářských novin (HN) slibovat ČSSD v kampani před podzimními předčasnými parlamentními volbami. HN píší, že tyto záměry vyplývají z programu ČSSD v sociální oblasti, který má deník k dispozici. Sociálnědemokra­tické plány podle listu kritizuje ODS, která varuje, že splnění všech záměrů ČSSD by znamenalo krach veřejných rozpočtů.

Deník píše, že třeba rodičovská 7600 korun, kterou dnes dostávají lidé na tříleté rodičovské dovolené, by se podle představ ČSSD měla zvýšit minimálně o několik set korun. „Minimální rodičovská dovolená by měla být nad úrovní minimální mzdy, která je dnes osm tisíc korun měsíčně,“ řekl stínový ministr práce ČSSD Zdeněk Škromach. Dodal, že sociálním demokratům jde o to, aby rodičovská byla do 70 až 80 procent čistého výdělku. „Čím déle by ji lidé využívali, tím nižší by byla,“ dodal.

Plnou čtyřletou rodičovskou dovolenou by podle ČSSD dostali jen rodiče, kteří by se při výchově svého dítěte doma střídali – pokud by tedy šla žena na tříletou rodičovskou dovolenou, čtvrtý rok by na ni musel jít muž a stejně by to platilo obráceně. ČSSD soudí, že by to přispělo k větší rovnoprávnosti obou pohlaví v zaměstnání.

Dále se sociální demokraté podle HN chystají zvyšovat důchody, prosadit 13. důchod ve výši 2400 korun a zvýšit státní podpory na důchodové připojištění z dnešních šesti na 12 miliard korun, takže maximální měsíční státní podpora 150 korun by se výrazně zvýšila. Zásadně ČSSD odmítá částečnou privatizaci důchodového systému, která by počítala s přesměrováním části peněz ze státního systému do soukromých fondů.

HN píší, že ČSSD chystá i zrušení třídenní neplacené nemocenské – nově by měli lidé dostávat za první tři dny nemoci 25 procent čistého platu. Vyšší podporu chtějí slíbit sociální demokraté rovněž nezaměstnaným, zejména těm, kteří mají méně než dva roky do důchodu. Nově by starší lidé měli dostávat až dvouroční podporu. Člověk s nízkými příjmy, který by přišel o práci, by měl automaticky nárok na přídavky pro děti. Více peněz chce dát ČSSD i zdravotně postiženým občanům, pokračují HN.

Deník píše, že do roku 2014 chtějí sociální demokraté do zvýšení nejrůznějších sociálních podpor přidat přes 90 miliard korun. Část peněz chtějí získat vyšším zdaněním nejbohatších lidí, vyššími daněmi pro firmy a případně i zvýšením sociálního pojištění.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).