Hlavní navigace

Češi neznají bidety

4. 6. 2009

Sdílet

Česká republika patří k takzvaným „papírovým“ zemím, co se týká očisty na toaletě. A našich návyků se dost konzervativně držíme. Zatímco v jižní Evropě nebo Japonsku je bidet neodmyslitelnou součástí většiny koupelen, na sever od Alp tento způsob hygieny proniká jen velmi pomalu. Stále dáváme přednost použití toaletního papíru před vodou.

Česká republika patří k takzvaným „papírovým“ zemím, co se týká očisty na toaletě. A našich návyků se dost konzervativně držíme. Zatímco v jižní Evropě nebo Japonsku je bidet neodmyslitelnou součástí většiny koupelen, na sever od Alp tento způsob hygieny proniká jen velmi pomalu. Stále dáváme přednost použití toaletního papíru před vodou.

Právě hygiena spojená s použitím toalety je zásadní při zdravotních obtížích se zažívacím ústrojím, a to zejména hemeroidech. Česká republika je přitom na jednom z předních míst ve světových statistikách výskytu hemeroidů. Při těchto nepříjemných obtížích lékaři doporučují se pokaždé opláchnout vodou. Ale ne vždy je možné se přesunout do sprchového koutu a bidety nejsou běžnou součástí českých domácností.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).