Hlavní navigace

Brno chce snížit emise o pětinu. Jako první v republice

9. 6. 2009

Sdílet

Radnice v Brně hodlá jako první v republice snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o pětinu. Brněnští radní souhlasí se záměrem, aby město přistoupilo k evropské Úmluvě starostů a primátorů, jejímž cílem je právě boj proti globálnímu oteplování. Součástí úmluvy je i dobrovolný závazek omezit za jedenáct let vypouštění oxidu uhličitého minimálně o dvacet procent.

Radnice v Brně hodlá jako první v republice snížit do roku 2020 emise skleníkových plynů o pětinu.

Brněnští radní souhlasí se záměrem, aby město přistoupilo k evropské Úmluvě starostů a primátorů, jejímž cílem je právě boj proti globálnímu oteplování. Součástí úmluvy je i dobrovolný závazek omezit za jedenáct let vypouštění oxidu uhličitého minimálně o dvacet procent.

„Brno je první město v České republice, které se k této iniciativě připojilo. Dali jsme jasně najevo, že nám není lhostejný stav životního prostředí,“ řekl primátor Roman Onderka.

Úmluvu už podepsalo bezmála pět set měst, například Heidelberg, Vídeň, Leeds nebo Kaunas. Mluvčí brněnské radnice Pavel Žára uvedl, že město má pro splnění dobrovolného závazku srovnatelné předpoklady jako německá či rakouská města.

„Energetická koncepce Brna, kterou město připravilo už dříve, uváděla možnosti úspor, které se k dvaceti procentům značně blížily,“ konstatoval Žára.

Brno vyprodukuje zhruba tři miliony tun oxidu uhličitého ročně. Přibližně jeden milion tun tvoří emise z podniků či domácností, asi 1,2 milionu tun z výroby elektřiny spotřebované ve městě a 0,8 milionů tun z dopravy.

Město už má vytipované oblasti, kde by mohlo skleníkové emise ušetřit. Patří mezi ně zateplování veřejných i soukromých domů, využívání obnovitelných zdrojů energie na ohřívání vody, úsporné veřejné osvětlení, zavedení mýta pro automobily, rozšíření tramvajových tratí i cyklostezek nebo společná výroba elektřiny a tepla ze zbytkového komunálního odpadu.

Zdroj: Aktualne.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).