Hlavní navigace

Biozemědělci v obklíčení čarodějnic

25. 5. 2009

Sdílet

Postavit biozemědělce kousek od profesionální kartářky a ještě tvrdit, že oběma jde o totéž, jde jen v Česku. Pouze u nás máme pocit, že si mohou biofarmáři a nejrůznější věštci a šarlatáni báječně rozumět. Přesně v tomto duchu se neslo spojení veletrhů Biostyl, Ecoworld a Esoterika, které se konaly o víkendu v Praze.

Nabídka bio produktů v Česku rok od roku roste. Neustále se objevují nové a nové bio vychytávky, které stojí za to prozkoumat. Proto jsem se vydala na největší dostaveníčko (či spíše dostavení) bio lidí u nás. Veletrh Biostyl je místo, kde se potkávají zemědělci hospodařící ekologicky, výrobci bio potravin, bio kosmetiky, ale i bio textilu, s lidmi, kteří uvažují zodpovědně sami k sobě i životnímu prostředí, a tak volí bio. Ačkoliv se nejedná o žádné alternativní šílence, nezáměrně se dostali do jednoho pytle s těmi, kteří mají k racionálnímu myšlení velmi daleko.

bizuterie

Vcházím do Průmyslového paláce na pražském výstavišti a hned u vchodu mi milá slečna strčí do ruky letáček na koncert biotronika Tomáše Pfeiffer a jeho vodnářský zvon, přesněji naprosto tuctovou kovovou mísu z čínského trhu. Tento pán před lety posílal energii skrze televizní obrazovky. S díky odmítám a vcházím dovnitř. Bohužel mě nevítá vůně křupavého bio chleba, ale těžký závan vonných tyčinek. Jsem mezi esoterickými nadšenci. Několik desítek stánků je doslova obsypáno lidmi, a to na výstaviště proudí každou tramvají další a další davy. Na jednom místě se tu prodává duchovní literatura, barevné kamínky a krystaly, speciální energizující drbátka na hlavu, neuvěřitelně nevkusné obrázky různých duchů a skřetů, spoustu figurek plnících magickou funkci i nejrůznější virgule. Každou chvíli jsem čekala, že na mě odněkud vykoukne sušený netopýr.

Budoucnost na počkání

vily,draci

Aby magický dojem byl dokonalý, nabízí se přebohatý doprovodný program plný nejrůznějších přednášek, seminářů a workshopů. Potřebujete doprovodit duši mrtvého na druhý břeh? Akutně hledáte kvalitního léčitele? Nejste si jistí tím, zda konec světa přijde skutečně v roce 2012? Pomáhá vám archanděl Gabriel? Cítíte všeobjímající lásku ke světu? Probudil se ve vás jako ve Středoevropanovi šaman? Tak jste tu naprosto správně! Ať cítíte třeba jen ducha své mrtvé kočky v komoře, musíte se nechat poučit. Co kdyby na tom něco bylo, že?

Pokud si nejste jistí svou budoucností, můžete si nechat vyvěštit, co vás čeká a co nemine. Stačí vytáhnout z peněženky v průměru od tří do osmi set korun a na počkání vám u malinkého stolku vyloží profesionální kartářky, astrologové a věštci. Neustále mají plno a dokonce se u jejich stolečků dělají fronty.

Bez ohledu na finanční krizi, esoterici žádnou krizi rozhodně nemají. Právě naopak. Jejich byznys vzkvétá. Dokonce jsem u jednoho stánku objevila magické obrázky vysílající energii, tzv. mandaly, které autorka připraví přesně pro vaši firmu, aby se zakázky jen hrnuly. Pět tisíc korun za barevné obrazce není zrovna málo, ale kdo by si nechtěl pojistit blahobyt?

Je bio divné?

kartarka

Upřímně řečeno, po chvíli strávené mezi duchovními proudy, vonnými tyčinkami a lidmi posílajícími tajemné proudy jsem byla zralá na panáka alkoholu. Naštěstí hned vedle probíhal veletrh bio produktů. Za 5 Kč jsem mohla ochutnat malinký pohárek moravského vína a za 12 Kč německé kvasnicové pivo. Ačkoliv už existuje i domácí bio pálenka (bio slivovice nebo bio třešňovice), na veletrhu nebyla. Zatím se jí vyrábí ještě příliš málo. Ale jinak jsem ozobávala vše možné bio. Sýry, sušenky, pomazánky, uzeniny, koláčky, džusy a jiné dobroty se nabízely na každém rohu. Objevilo se i české bio kuře.

Ovšem hned vedle stánku s bio občerstvením stál stánek s jakýmisi asijskými kapkami. Prý vyléčí úplně všechno, od bolesti kloubů přes problémy s játry až po nemoci oběhového systému. Kousek dál byla zase prezentace toho, jak v sobě objevit svoji skrytou energii. Stánky přitom nebyly nijak odděleny. A tak člověk neznalý věci by zákonitě mohl získat dojem, že esoterika a bio je vlastně totéž. Vlastně by si mohl myslet, že bio potraviny jsou taky tak trochu duchovní a jedí je hlavně alternativně orientovaní lidé.

To ovšem organizátorům veletrhu vůbec nedošlo. Právě naopak. Namíchali obrovskou porci esotericky laděného guláše s několika bio a eko sousty. Chudáci bio zemědělci jen bezradně krčili rameny a snažili se svým návštěvníkům vysvětlit, že nechodí po polích s virgulemi. Nebylo jim to nic platné. Opravdu v Česku znamená koupit si bio steak totéž jako nechat si vyhnat zlé duchy z panelákového bytu?

Foto: Ivana Dvorská, Vitalia.cz

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).