Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Bezlepková dieta je podle akademiků nezdravá módní vlna od Mary - Akademici si mohou říkat, co chtějí. Ostatně jako...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 11. 2015 18:14

    Mary (neregistrovaný)

    Akademici si mohou říkat, co chtějí. Ostatně jako každý. Záleží na tom, co s tím provedou novináři a jak budou cizí názory nezaujatě a objektivně prezentovat.
    Nejspíš kdejaká civilizační nemoc je tzv. módní, protože se toho ihned chopí Velký Byznys, nazve to diagnózou a díky globalizaci je to pak opravdu tsunami.
    Chtějí Akademici popírat, že existují jen v CZ tisíce lidí s nesnášenlivostí lepku? Asi není něco v pořádku s naší globalizovanou potravou. Chápu, že doktorům jde proti srsti léčba bezlepkovou dietou, která jediná zabírá. Přiznat vliv stravy na zdraví je v oficiální medicíně zatím v plenkách.

  • 30. 11. 2015 22:05

    Jiří (neregistrovaný)

    Vidím problém v přílišné specialiizaci vědců. Zabývají se jednotlivými problémy, jako vliv lepku na rakovinu, ale nikdo nedokáže vyhodnotit, co udělá přílišná konzumace přešlechtěné pšenice v kombinaci se stresem, životním stylem, chemií v potravinách atd. s celkovou kvalitou života a zdraví člověka.

  • 30. 11. 2015 23:01

    Mary (neregistrovaný)

    Máte pravdu. Kombinací faktorů se nikdo nezabývá. Stejně jako neznámým vlivem kombinací éček. Díky úzké specializaci pak poslouchají jen sami sebe a nemohou obsáhnout širší poznatky. (Podobně jako někteří lékaři- specialisté.) Smutné je to, že popírají přešlechtěnost pšenice. Stále to má být ta "základní potravina"? Vždyť je to už úplně jiná pšenice s jiným složením, a lidské tělo se s tou změnou zjevně těžko vyrovnává.

  • 30. 1. 2017 14:07

    Kiki (neregistrovaný)

    Možná to dokážou vyhodnotit ti "módní" co frčí bez lepku jen tak, že je to teď moderní :) Mně se konečně začal hojit fakt dlouholetý a hrozivý ekzém po jak by řekl "odborník" extrémním snížení příjmu bílého i "celozrného" komerčního chleba/pečiva. Jím chleba pečený v domácí pekárně jen z celozrné pšeničné mouky, ráno ovesné vločky, takže i poměrně jím méně toho chleba. Ještě do toho jsem našla něco o histaminové intoleranci (kterou prej spousta lékařů neuznává nebo o ní vůbec neví), takže i jiná jídla než jen lepek podporují ten ekzém (Samozřejmě ne všichni maj špatné geny a špatně odbourávají histamin). A ty slavné éčka a některé konzervanty taky. No a kožní by neměli co žrát, kdyby se to oficiálně přiznalo, i když v Německu např. léčí ekzém i tou antihistaminovou dietou... Já čekala v 21. století pokrok a technologie jako ve scifi filmech a ne chudou bídu na jedné straně, neuvěřitelný konzum a vyhazovaní na druhé straně (světa) a spoustu nemocí jako daň, že si chce člověk užívat moderní doby a jídlo si koupit, ale nemá čas na vaření a musí makat aby měl vůbec na základní potřeby a občas na dovču.... Kam sme to dospěli jako lidstvo....

  • 7. 12. 2015 23:47

    Ivan Nový (neregistrovaný)

    Nesnášenlivost lepku není nová vlastnost, ale původní "neandrtálský" genom, který se dochoval do dnešních časů. Teprve vlivem civilizace se vyvinula tolerance lepku. Ne ovšem u všech. Je to obdoba tolerance mléka, nebo alkoholu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).