Hlavní navigace

Antigenní testy na COVID-19 zdarma budou probíhat i nadále

7. 1. 2021

Sdílet

 Autor: Depositphotos.com
Vláda dnes prodloužila platnost krizových opatření kvůli koronaviru do 22. ledna. Pokračovat – a to až do odvolání – bude i bezplatné antigenní testování veřejnosti, které mělo původně trvat do 15. ledna.

Zavřená velká část obchodů, restaurací i skiareálů, distanční výuka většiny dětí, omezení volného pohybu osob i činnosti orgánů státní správy – všechna tahle opatření budou trvat minimálně o 12 dní déle, než se původně předpokládalo. Delší dobu budou probíhat i antigenní testy.

Test zdarma jednou za pět dní

Ministerstvo zdravotnictví prodloužilo se souhlasem vlády možnost nechat se bezplatně otestovat na koronavirus za použití antigenního POC testu. I po 15. lednu tedy bude platit, že se každý pojištěnec může nechat jednou za pět dní preventivně otestovat. Především v období vánočních svátků byl o tyto testy enormní zájem napříč celou republikou.

Zachycení bezpříznakových nakažených

„Musíme si uvědomit, že právě antigenní testování je něco, co nám pomáhá, co je schopno zachytit v populaci osoby, které by mohly nemoc dále šířit a neví o tom,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Jsme první zemí, která takto postupuje, i když to zvyšuje hodnoty nově diagnostikovaných pacientů. Uvědomme si, že kdybychom tyto antigenní testy neprováděli, tak by ta denně reportovaná čísla byla zhruba o čtvrtinu nižší, což činí srovnání s ostatními zeměmi poměrně problematické.“

Kde je možné podstoupit antigenní testy?

Možnosti testování jsou po celé republice

Podle Jana Blatného jsou antigenní testy jednou z cest, jak snížit virovou nálož v populaci. Ministerstvo zdravotnictví upozorňuje, že preventivní antigenní testování ale není primárně určeno pro symptomatické pacienty (tj. osoby s příznaky onemocnění COVID-19) nebo pro osoby v karanténě. I nadále platí, že osoby s příznaky onemocnění kontaktují svého praktického lékaře, který indikuje potřebné vyšetření nebo vystaví žádanku na PCR test. Osoby v karanténě musí 5.–7. den absolvovat PCR test, který indikuje praktický lékař nebo krajská hygienická stanice.

Negativní test neznamená bezpečí

Antigenní testy se provádějí výtěrem z nosohltanu a jejich největší výhodou je, že výsledek je známý už za pár minut. Negativní výsledek antigenního testu ale neznamená, že je testovaný v bezpečí. I nadále je nutné dodržovat veškerá hygienická doporučení a pravidlo Ruce–Roušky–Rozestupy. Právě s klamným pocitem, že momentálně negativní výsledek znamená bezpečí, se třeba často setkávají praktičtí lékaři, jak jsme již informovali.

Nově je možná i návštěva blízkého v nemocnici

Vláda schválila i úpravu návštěv ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociální péče. Ke změně dochází zejména u akutní lůžkové péče, kde bude nově možné navštívit pacienta v nemocnici. 

Podmínkou je použití respirátorů třídy minimálně FFP2 nebo KN95 (to neplatí pro děti do dvou let, dětem do 15 let stačí rouška). Návštěva může trvat nanejvýš 30 minut a mohou na ní být nanejvýš dvě osoby najednou. 

U návštěv léčeben dlouhodobě nemocných a zařízení sociální péče musí návštěva podstoupit přinejmenším zmiňovaný antigenní test a musí mít po celou dobu návštěvy nasazen respirátor. 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).