Hlavní navigace

Alarmující výzkum: Vesničani nepřiměřeně tloustnou

2. 10. 2009

Sdílet

Mysleli jste si, že lidé na vesnici žijí zdravě? Omyl. Přírodu sice mají o něco blíž než lidé ve městě, ale to ještě neznamená, že každý den po práci sednou na kolo a projedou se po kraji. Naopak. Usednou k televizi, přejídají se a často ani nebyli pěšky ve vedlejší vesnici.

Jiří Hájek bydlí na vesnici celý život. Po rozvodu zůstal sám. Jeho každodenní program vypadá následovně: Ráno sedne do auta a odjede do práce. Celý den sedí v traktoru. Jeho jediný pohyb představuje cesta na oběd s kolegy, kde si v místní hospodě dá svůj guláš se šesti knedlíky. „Když se dostanu domů, nakrmím králíky, pak zajdu do hospody. Tam se nevaří, takže jím až pozdě večer, kdy usínám u televize,“ říká. Potraviny nakupuje v Penny. A ty nejlevnější: salámy, sekaná, špekáčky. A hlavně pivo.

Obezita

Když se ho ptám, jestli byl někdy na výletě, třeba v sousední vesnici, vysměje se mi. „Proč jako? Práce na baráku mám dost o víkendu. To je jen pro Pražáky, co nemaj co dělat,“ hlásá a dopijí svoje páté pivo. Radši se už ani nezajímám o to, kolikrát denně jí zeleninu nebo ovoce. To by asi dostal další záchvat smíchu.

Muži na vesnici? Obezita na každém kroku

Pan Hájek není vůbec výjimkou. Lidé na vesnici se o zdravý životní styl moc nezajímají. Často tím pohrdají a myslí si, že to je „nesmysl“ nebo také luxus lidí z města. Potvrdil to také nový výzkum Českého institutu metabolického syndromu.

Žijí podle vás lidé na vesnici nezdravě?

„Problém obézních lidí se pomalu přesunuje na vesnice. Hlavně tamější muži začínají být více obézní, než je běžné ve větších městech,“ varoval vědecký sekretář České obezitologické společnosti Petr Sucharda

Pro muže na vesnicích by to měla být varující zpráva. „Alarmující jsou hlavně čísla týkající se obezity. Kritéria splňuje takřka polovina mužů z vesnice, což je až o dvacet procent víc než u jejich kolegů z města,“ řekla Deníku ředitelka institutu Hana Rosolová. Jenže, uvědomuje si Jiří Hájek, že jeho pět piv denně a sedavá práce se prostě jednoho dne projeví?

Čtěte téma: Špatná výživa může za neplodnost

Nová epidemie?

Metabolický syndrom začíná být v posledních letech vážným problémem celé společnosti. „Jeho kritéria splňuje už třetina české populace a nových pacientů stále přibývá. Navíc se metabolický syndrom začíná stále častěji objevovat i u dětí. To je vážný signál pro to, abychom s touto epidemií začali něco dělat,“ prohlásil vedoucí Centra preventivní kardiologie pražské Všeobecné fakultní nemocnice a zároveň předseda České internistické společnosti Richard Češka.

Čtěte téma: Co je hodný a zlý cholesterol

Odborníci někdy metabolickému syndromu přezdívají prediabetes. U většiny lidí totiž do několika let vyústí v cukrovku. Poslední statistiky přitom říkají, že až 80 procent cukrovkářů umře předčasně na infarkt.

Nechte se přeměřit! Český institut metabolického syndromu připravil další kolo terénního měření rizikových faktorů. Odborníci se přitom zaměřili právě na lidi z vesnice. Zájemci mohou bezplatně přijít do pojízdné ordinace, kde jim sestřičky změří obvod pasu a krevní tlak. Zároveň odeberou vzorek krve, z nějž na místě zjistí obsah cholesterolu, cukru a triglyceridů. Výsledky pak pacientům okomentuje přítomný lékař, který zároveň řekne, jak velké riziko metabolického syndromu konkrétní člověk má.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).