Zajímavý článek, přesto si dovoluji nesouhlasit s tvrzením, že existují stovky druhů dýní, jedná se pouze o poddruhy, resp. variety několika základních druhů. Rovněž je naprosto nesprávné tvrzení, že všechny druhy dýní, tedy i okrasných, jsou jedlé. Po konzumaci některých okrasných dýní byste zcela jistě skončili v nejbližším zdravotnickém zařízení.
Hezký den,
přeposílám odpověď Sáry Čermákové:
"Mne samotnou by to nikdy nenapadlo, asi pro to, že dýní máme doma dost, a i tak jsem asi více estét než "gurmán", ale pokud chce někdo opravdu jíst okrasné dýně, ať vyzkouší např. Sweet dumplig - (sladký knelík) - chutná jako jablko, za čerstva utržený, samozřejmě, že když ho budete mít půl roku na stole jako dekoraci, bude již slupka tvrdší :-)
Nebo Turban - dá se zapéci, nebo do něj naservírovat polévka,...zapečený pokrm,..."
KČ
Promiňte, ale to není odpověď na položenou otázku. Vy tvrdíte, že všechny dýně jsou jedlé. Já ale před pár lety četl článek o okrasných dýních (bohužel ho nemůžu najít), kde popisovali jednotlivé odrůdy okrasných dýní a u některých bylo velké varování, že jsou jedovaté, u jiných, že jsou nechutné, některé (menšina) byly jedlé. Vy teď dáváte příklad jedlých okrasných dýní, ale snad vám dochází, že je velký rozdíl mezi tvrzením "všechny okrasné dýně jsou jedlé" a "některé okrasné dýně jsou jedlé". Takže jsou opravdu všechny jedlé, nebo jen ty dvě vámi vyjmenované?