Hlavní navigace

Rozloučíme se s věčnou rýmou a kašlem?

16. 3. 2015

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Počasí na přelomu zimy a jara provázejí rýmy, pokašlávání, chrapot, bolesti ucha. Pomůže s nimi homeopatie, jak postupovat a na co si dát pozor? Ptáme se odborníků.

Na dotazy čtenářů dnes odpovídá Martina Holá, praktická lékařka pro děti a dorost.

Kombinace homeopatik a jiných léků

Je možné homeopatické léky na projevy nachlazení, kašel, bolest v krku kombinovat s jinými léčivy? Případně s „babskými radami“ typu česnek?

To je právě jedna z výhod homeopatie. Homeopatické léky můžete kombinovat jak s léky klasické medicíny, rostlinnými přípravky, tak i homeopatika mezi sebou. Jen je potřeba dodržet mezi jednotlivými přípravky odstup.

Homeopatika obecně by se měla podávat 10 až 15 minut po jídle a pití (u aromatických látek je třeba nechat i větší časový odstup) do úst a zvolna nechat rozpustit (tedy nekousat a nezapíjet). Pokud například užíváte sirup na kašel a chcete léčbu potíží doplnit i o homeopatický lék, pak jej rozhodně v sirupu nerozpouštějte.

Kdy jít k lékaři

Kdy je možné použít homeopatika na běžné nachlazení bez návštěvy lékaře?

Při běžném nachlazení je vhodné homeopatika podat ihned na počátku potíží. Jako první zvolte lék Oscillococcinum a zvlášť u něj platí: Čím dříve, tím lépe. Je to vynikající přípravek, který lze používat jak preventivně (1 tubička týdně), tak v akutních stavech (1 tubička 3× denně první 3 dny nachlazení) a i k doléčení (1 tubička denně). Dále můžete zvolit další léky dle potíží.

Pokud nedojde ke zlepšení problémů během 48 hodin, či se váš stav horší, je pravděpodobné, že nastaly komplikace a pak je již vhodné lékaře vyhledat.

Homeopatie jako prevence?

Obvykle mívám potíže, když se mění počasí, roční období, tedy právě teď. Pomůže mi něco preventivně?

V první řadě zkuste již zmiňované Oscillococcinum. Dále můžete přidat lék dle hlavních potíží, které vás trápí a dle toho, co vaše problémy především vyvolává.

Asi by bylo lepší vše konzultovat přímo s homeopatem a ten vám vybere lék na míru. Jiný lék vám doporučí, pokud u vás převažuje rýma, jiný při bolestech v krku a jiný při bolestech kloubů a svalů. Podobně bude rozebírat i skutečnost, zda vaše potíže vyvolává spíše vlhké počasí, či studený vítr, prochlazení a podobně.

Chrapot a bolest v krku

Jsme s rodinou hodně venku. Když to jde na běžkách, když ne na kole, na túře. Často mě pak pobolívá v krku, chraptím. Přičítám to pohybu ve studeném počasí, za větru. Je to možné a co s tím?

Již před sportem použijte preventivně lék Oscillococcinum. Po té můžete dle hlavních potíží podat buď lék Homéogène 9 při převládajících bolestech v krku, nebo Homeovox, pokud vás více obtěžuje chrapot. Na prochladnutí a potíže spojené s pobytem v chladném větru by nejlépe odpovídal lék Rhus toxicodendron 9 CH až 4× denně 5 kuliček nechat volně rozplynout v ústech.

Opakované rýmy a záněty středního ucha

Syn dlouhodobě trpí na rýmy, často spojenými se zánětem středního ucha. Už jsme zkusili kde co, ale stále se to vrací. Poradíte?

To je velmi častý a vleklý problém u malých dětí, který lze homeopatií velmi dobře řešit. Podobné potíže měl v minulosti i můj syn, a tak jako vy jsem zkusila kde co. Vlastně i díky tomu jsem se začala o homeopatii zajímat více.

Dát přesný konkrétní návod však není možné. Každé dítě je individualita a u každého onemocnění probíhá trošičku jinak. Některé děti se z infekce ani nemusí zcela zotavit a již se problém opakuje, jiné marodí třeba 1× za půl roku. U někoho zánět středního ucha probíhá velmi rychle, někdo má vysoké horečky, jiný ne. Záleží i na typu sekretů. Doporučuji navštívit zkušeného lékaře homeopata. Ten po podrobném rozboru potíží a vyšetření vašeho syna navrhne léčbu přímo na míru.

Rýma a alergie

Má homeopatie něco na rýmu? Možná jde ale o slabou alergickou reakci (nemám diagnostikováno), věčně trochu posmrkávám, zejména venku.

Ano má. Na začátek zkuste lék Coryzalia v dávkování 1 tableta každou hodinu opět rozpustit v ústech. Začněte ihned při prvních příznacích. Pokud se domníváte, že potíže mohou být alergického původu, pak by byl pro vás vhodnější lék Rhinallergy 1 tabletu po 1–2 hodinách. V případě přetrvávání potíží by bylo opět lépe vše podrobně rozebrat, u alergií je dobré kombinovat i s lékem Poumon Histamine 15 CH (1–4× denně 5 kuliček) a dalšími.

Nemoci „ze školky“

Děti ze školky často něco přinesou. Nic vážného, chrchlají, kašlou, smrkají. Nechceme jim věčně dávat léky, pomohla by homeopatie?

Určitě homeopatie pomůže. Já vždy doporučuji lék Oscillococcinum, v již zmíněném dávkování, v kombinaci s lékem Silicea 15 CH 5 kuliček denně dlouhodobě a Echinacea 5 CH opět 5 kuliček denně, vybrat 1 balení či třeba za čas i zopakovat.

Homeopatie: Ptáme se odborníka

Zajímají vás konkrétní zdravotní problémy a jejich řešení? V příštích článcích se budeme věnovat následujícím tématům:

  • alergie a související příznaky
  • homeopatie a těhotenství, šestinedělí, kojení

Jak s nimi může pomoci homeopatie? Dotazy na odborníka prosím posílejte na adresu lenka.krbcova@vitalia.cz.

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).