Éčka v potravinách: kombinace nejsou testovány

Autor: CEFF.cz

Konzervační látky jsou dnes běžnou součástí potravin. Jednotlivá éčka jsou sice zdravotně nezávadná, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.

Konzervační látky prodlužují trvanlivost potravin a jsou nezbytnou součástí celé řady potravinářských výrobků. Setkáváme se s nimi každý den v masných výrobcích, sýrech, cukrovinkách, pečivu, nealkoholických nápojích. V současné době existuje poměrně velké množství přídatných látek, které jsou v Evropské unii povoleny, ale existuje u nich podezření z negativního vlivu na lidské zdraví. Řada z nich je proto v České republice zcela zakázána. 

Katalog „éček“:

Testy nezávadnosti konzervantů

Evropská unie tyto látky povoluje na základě výsledků testů jejich škodlivosti a dopadu na lidské zdraví. Jedná se například o sorban sodný, octan sodný, siřičitan draselný, mravenčan sodný a mnoho dalších. Jejich testování zastřešuje Spojený výbor expertů pro potravinářská aditiva, který je orgánem OSN.

U každé přídatné látky se sleduje tzv. hodnota NOAEL (No Observable Adverse Effect Level), tedy množství dané látky, u kterého nejsou pozorovány žádné nepříznivé vlivy na organismus. Stanovuje se také tzv. hodnota ADI, tedy množství látky, které může být konzumováno denně po celý život bez negativního dopadu na zdraví,“ vysvětluje Vladimír Klescht, spoluautor knihy Éčka v potravinách.

O reálném dopadu konzumace těchto látek se ale přesto stále diskutuje. Je to způsobeno tím, že jednotlivé konzervanty jsou sice zdraví nezávadné, ale není známo ani vědecky testováno, jak působí ve vzájemné kombinaci.

Přečtěte si: Aspartam ve žvýkačkách vás položí. Když jich bude 415 naráz.

Vyhněte se konzervantům, pozor hlavně u dětí


Autor: CEFF.cz

Potraviny bez sledovaných éček jsou označeny logem CEFF

Obecně platí, že příjem konzervačních látek bychom měli sledovat hlavně u dětí. „S éčky se setkáváme například u oblíbených dětských pitíček. Ty obsahují barviva, konzervanty, sladidla a další. Ačkoli jsou všechny ingredience označené jako bezpečné v určitém použitém množství, nebyly provedeny experimenty, ve kterých by se hodnotilo, jak spolu reagují navzájem,“ uvedla Jitka Palatová z projektu CEFF, který uděluje certifikát potravinám, jež neobsahují nejvíce sledovaná éčka.

K tématu: Dětská pitíčka: pod matoucími názvy se prodává zatraceně oslazená voda

Pokud chcete mít jistotu, že nekonzumujete potraviny, které by tyto konzervanty mohly obsahovat, kupujte potraviny s logem CEFF na obalech. Naleznete ho pouze na potravinách, které neobsahují nejvíce sledovaná éčka, jako jsou konzervanty, umělá barviva, sladidla a glutamát, které lidské tělo nepotřebuje a neumí je zpracovat. Logo je udělováno nezávislou institucí, je jednotné pro všechny výrobce a tudíž lehce zapamatovatelné pro spotřebitele. Více informací naleznete na www.ceff.info.

O projektu: Potraviny bez éček? Certifikát dostalo 70 výrobků

3 názory Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 14. 3. 2013 13:12