Hlavní navigace

Dvě minuty a dost? Zubař má dát prevenci víc

5. 3. 2013

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Chodíte na prevenci k zubaři? Přesvědčte se, co všechno by preventivní prohlídka měla správně zahrnovat a zda váš stomatolog skutečně poskytuje to, na co máte vy i vaše zuby nárok.

Preventivní prohlídka u zubaře pomáhá předejít nejhoršímu – ukrutné bolesti zubů a stejně nepříjemným zákrokům. Pokud je onemocnění odhaleno ještě v počátečním stadiu, zásah je pak mnohem jednodušší, levnější a hlavně méně bolestivý.

Dětský chrup potřebuje pravidelnou kontrolu dvakrát za rok, pro dospělé se doporučuje stejný interval, z toho jednu ze dvou návštěv hradí pojišťovna, pokud má ovšem s vaším lékařem uzavřenou smlouvu.

Můžete namítnout, že prevence vám přijde na nic, jelikož vždy, když dorazíte k zubaři, podívá se vám do pusy a za dvě minuty jste z ordinace venku. To přece nemůže nic poznat, divíte se. A máte pravdu. Jak má taková preventivní prohlídka u dentisty probíhat správně? Stomatolog Jan Stuchlík, který má zkušenosti z praxe v centru Prahy (www.drstuchlik.cz), popisuje několik důležitých bodů, které by měly být součástí každé kontroly.

Vzhled pacienta

Nejprve je třeba zkontrolovat vzhled klienta, ale samozřejmě nejde o žádnou módní policii. Lékař se podívá, zda nejsou zřejmé otoky obličeje či zarudnutí kůže.

Takže se neděste, když si vás zubař začne prohlížet, naopak, svědčí to o jeho pečlivosti. Onemocnění v ústní dutině může být vidět i na obličeji či krku pacienta, proto je nutné nepodcenit ani tento aspekt.

Dutina ústní

V dutině ústní se má stomatolog zaměřit nejen na chrup, ale také na jazyk, sliznice a dásně. Součástí preventivní prohlídky je i základní hygiena – měkký plak, zubní kámen, pigmenty a skvrny na zubech, to vše musí stomatolog zkontrolovat včetně mezizubních prostor. Pokud je nález výraznější, doporučí vám návštěvu dentální hygieny, v lehkých případech by se měl čištění ujmout sám.

Následuje revize chrupu, zubních kazů, starších výplní, či toho, zda zubní oblouky mají skus proti sobě. Lékař také nesmí zapomenout na kontrolu zubů s ošetřenými kořenovými kanálky, zuby po úrazech či implantáty. To vše už je ale individuální záležitost podle aktuálního stavu každého klienta.

Přečtěte si: Diagnostika jazyka pozná nemoc podle barvy a povlaku

Rentgen, i když mě nic nebolí?

Rentgen by měl být součástí každé čtvrté návštěvě lékaře, tedy jednou za dva roky. Pokud měníte zubaře, je vhodné, aby vám zhotovil jak skusový rentgen, tak i ten panoramatický.

Jan Stuchlík ještě upozorňuje: „Často je vhodné zhotovit přehledný panoramatický snímek – tzv. ortonpantmogram, tedy hlavně u pacientů, které vidíme prvně. Stomatolog má pak přehled o celkovém stavu chrupu klienta. Jsou zde vidět nejen mrtvé zuby či třetí moláry (známé jako „osmičky“), ale také zde lze odhalit různé cysty či nádory v kosti. Rentgen tedy slouží i jako onkologická prevence.“


Pečlivě provedená preventivní prohlídka u zubaře by měla zahrnovat:

  1. Anamnéza a její změny = dotázat se na celkový zdravotní stav, léky ap.
  2. Kontrola celkového vzhledu pacienta – případný otok obličeje, zarudnutí kůže, funkce V. a VII. hlavového nervu
  3. Při pohledu do úst zkontrolovat:
    a.       množství slin, zda jsou sliznice přirozeně růžové a zda se na nich nenacházejí různé skvrny, vřídky, povlaky apod. (tzv. patologické eflorescence)
    b.      Jazyk – měl by být přirozeně růžový, přiměřeně povleklý, plazit ve střední čáře
    c.       Hygienu – měkký plak, zubní kámen (a pigmenty z barevné potravy a kouření) kolem všech zubů včetně mezizubních prostorů
    d.      Dásně – mezi zubem a dásní by mělo být jen max. 3 mm hluboký žlábek, nic by nemělo být oteklé, krvácet, hnisat a bolet
    e.      Zuby – kontrolujeme kazy, starší výplně, citlivé krčky, protetické práce aj., ale taky jak zubní oblouky koušou proti sobě
    f.        Zubní kámen – buď hned odstranit, nebo když je ho víc, poslat na dentální hygienu
    g.       Další věci individuálně (zuby s ošetřenými kořenovými kanálky, zuby po úrazech, implantáty aj.)
  4. Aspoň jednou za 2 roky (ale individuálně, u někoho při každé prevenci po 6 měsících) skusový snímek pravé a levé strany korunek zubů (tzv. bitewing), kde jsou vidět mezizubní kazy, zubní kámen v mezizubních prostorech a případný ústup kosti při parodontitidě (lidově paradentóze)
  5. Občas je dobré zhotovit panoramatický snímek, tzv. OPG, ortopantomogram (není součástí každé preventivní prohlídky), hlavně u pacientů, které lékař vidí prvně, aby měl přehled o celkovém stavu chrupu, kosti, které zuby jsou mrtvé, jak vypadají třetí moláry (osmičky) atd. Na panoramatickém snímku lékaž taky vidí různé cysty nebo nádory v kosti, takže tento rentgen slouží i jako onkologická prevence. U dětí OPG snímek děláme poprvé už v 7 letech a kontrolujeme, jestli jsou založeny všechny stálé zuby a zda něco nebude bránit jejich správnému prořezání.

Jan Stuchlík, Dentální klinika Jan Stuchlík (www.drstuchlik.cz

Hlavní je se nechat informovat. Nebojte se u zubaře na cokoliv zeptat a nezatajujte mu žádnou, byť sebemenší bolest, kterou trpíte. Může to být známka počínajícího problému ve vašich ústech a je zbytečné snášet pak daleko větší bolest, které se mohlo při včasné diagnostice předejít.

Galerie „mučicích nástrojů“ zubaře. Který vydává ten odporný zvuk?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).