Hlavní navigace

Trnou vám zuby? Nemusí to být kaz

Sdílet

 Autor: SXC
Dělá vám zle představa, že se svými zuby zaboříte do sladké čokolády nebo se napijete studené limonády? Trnutí zubů nemusí způsobovat kaz, může to být signál jiné nemoci.

Když člověku začne trnout zub a nemůže se ani podívat na studené nápoje či na sladké, aniž by mu rovnou běhal mráz po zádech, nemusí to nutně vždycky znamenat, že se bude vrtat. Samozřejmě – kaz je první věc, na kterou zubař myslí, když mu řeknete o trnutí zubů. Jenomže když zuby trnou, ne vždy to signalizuje kaz, může to mít celou řadu jiných příčin. Bohužel návštěvě zubaře se nevyhnete. Odhalí je buď on sám, nebo může radou pomoci dentální hygienistka.

Když vám trnou zuby, jen zubař pomůže odhalit, jestli jde rovnou o kaz nebo o citlivost krčků či jinou chorobu.
Autor: SXC

Trnou vám zuby? Jen zubař pomůže odhalit pravou příčinu

„Může jít o reakci na nějaké podráždění, třeba mechanické, když kvůli stresům v noci špatně spíte a pak skřípete zuby, aniž to víte,“ říká dentální hygienistka Renata Červenková. „Nebo může být původ v potravinách – studené na zuby dělá opravdu málokomu dobře, zvlášť když si chrup chvíli předtím vyčistíte pastou s mentolovou příchutí, která ještě zvýrazní okamžitý efekt chladu,“ dodává.

Může jít také o citlivost zubních krčků. Což je problém, který tak trochu souvisí s věkem – čím jsme starší, tím víc se zubní krčky odhalují. Mladým lidem dásně přiléhají ještě těsně k zubům, a nemají takové problémy s citlivostí krčků, kdežto ve stáří jsou zuby automaticky díky většímu odhalení krčků citlivější. Navíc někdo má tu smůlu, že má větší citlivost zubů prostě vrozenou.

„Vlastně dochází k tomu, že se u krčku obnažuje vnitřní vrstva zubu, takzvaný dentin, a to tolik bolí, protože tam je přímé napojení na zubní nerv,“ vysvětluje hygienistka.

Co s tím? Podle Renaty Červenkové jednak pomůže zvýšený přísun fluoru. Nebo se dají udělat jakési snímatelné dlahy na zuby, které se používají například na noc, a umí pomoci při mechanickém podráždění kvůli skřípání zubů, protože zbavit se stresu je pro člověka rozhodně obtížnější varianta léčby. Pomocí snímatelných dlah si alespoň nezničíte zubní sklovinu, než se stresu zbavíte.

Co také pomůže?

  • změna zubního kartáčku z tvrdého nebo středně tvrdého na měkký
  • přísun fluoridu
  • výměna pasty – namísto mentolových používejte pasty pro citlivé zuby
  • pokusit se odstranit příčinu – například stres a z něj plynoucí skřípání zubů

Zubař může krčky „uzavřít“

Pokud jste však už vyzkoušeli všechno a stále nemůžete ani kousnout do studeného ovoce, nebo se napít horkého čaje, zeptejte se svého zubního lékaře na „uzavření krčků“.

Jde o metodu, kdy lékař nanese na zuby ochranný lak, který uzavře spojení povrchu dentinu se zubními nervy. Výsledek pak pocítíte okamžitě. Lak přitom na zubech není nijak viditelný, jeho nanášení nebolí, jen si za zákrok budete muset sami zaplatit. Ceny se pohybují od několika stokorun do zhruba dvou tisíc korun. Záleží na zubaři a na počtu ošetřených zubů.

Citlivé zuby však také mohou oznamovat zánět dásní, paradentózu nebo dokonce prasklý zub, což se na první pohled vůbec nemusí podařit odhalit a zjistí to až rentgen. Všechno však opět ve své ordinaci zjistí jen lékař. „A někdy také ne – jsou případy citlivosti zubů, kdy se příčina neodhalí. Pak nezbývá než jen řešit následek a zuby "zalepit“," říká Renata Červenková.

Těhotné mívají problémy ze záhadných důvodů

Nepříjemně citlivé zuby se objevují také u zhruba 10 až 15 procent těhotných žen. A to až do té míry, že jejich dásně napuchnou, cokoliv kyselého, studeného či horkého a sladkého je nepříjemné, a nedá se tomu nijak zabránit.

Těhotné ženy jsou specifická skupina, kterou potkávají z dosud nezjištěných příčin potíže se zuby. Velmi často právě s tím, že zuby zcitliví. Stává se to nejčastěji po prvních třech měsících těhotenství a bohužel to končí leckdy až porodem,“ říká dentální hygienistka. „Dá se kloktat různými bylinkovými prostředky, šetrněji čistit zuby, ale jinak nezbývá nic moc jiného, než počkat na porod, poté se totiž většina potíží se zuby samovolně vytratí a upraví,“ dodává.

Těhotné by však neměly váhat a k zubaři pro radu zajít vždy. Právě kvůli vyšší kazivosti zubů těhotných žen a větším problémům, které v tomto stavu ženy se zuby mají, mají těhotné nárok na dvě prohlídky u zubaře za dobu těhotenství zdarma, bez regulačních poplatků.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka píše v médiích už sedmnáct let o zdraví, zdravotnictví či alternativní medicíně.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).