Hlavní navigace

Zavařování potravin je v Česku na ústupu

[Tisková zpráva] Mléko už si doma nepřevařujeme, ale stále se držíme nešvarů jako je konzumace znovu zamražených nebo plesnivých potravin.

Doba čtení: 2 minuty

Podle průzkumu společnosti Tetra Pak, světového výrobce kartonových nápojových obalů, provedeného ve spolupráci se serverem vareni.cz na téma dlouhodobého uchování potravin v domácnostech se ukazuje, že starší domácnosti se připravují na zimu mnohem častěji zavařováním, mladší rodiny dávají přednost zamražení potravin*. Dnes zavařuje 85 % procent starších českých rodin, ale jen 69 % mladších. Naopak mladší rodiny z 94 % procent zamražují. Ubývá ale také kdysi neodmyslitelného převařování čerstvého mléka v domácnostech, aby se prodloužila jeho trvanlivost. Už jen 3 % mladších rodin převařují čerstvé mléko, aby jim doma déle vydrželo. Mnohem častěji si dnes koupí šetrněji zpracované trvanlivé mléko. Přibližně na stejné úrovni je u starších i mladších rodin sušení potravin (asi 40 % rodin).

Dříve velmi častý a v podstatě i nutný způsob domácí úpravy mléka – převaření čerstvého mléka, aby déle vydrželo – je dnes už na ústupu. Nutnost převařit mléko zůstává pouze u mléka zakoupeného v nesterilním obalu jako je např. mléko na farmách. Takové mléko se doporučuje doma převařit neboť neprošlo žádnou kontrolou kvality. Mezi respondenty existují jen 3 % těch, kdo převařují čerstvé mléko. Prodejní síť totiž dnes nabízí šetrně zpracované trvanlivé mléko bez konzervantů balené v kartonu, které je běžně dostupné a mnohem lépe vyhovuje modernímu životnímu stylu. Navíc je zpracováno mnohem šetrnější metodou než je převaření.

Průzkum dále sledoval nejčastější chyby při domácím zpracování potravin – mražení, sušení, zavařování a převařování. Ukázalo se, že téměř 15 % Čechů se nebojí konzumovat jednou rozmražené a znovu zamražené potraviny, ačkoli odborníci jednoznačně upozorňují na zdravotní rizika opětovného zamražování potravin. „Dvojnásob nebezpečné je opětovné zamražování u masa, kde kromě mikrobiální činnosti dochází také k rozkladu bílkovin a maso se stává nepoživatelným a zdraví nebezpečným,“ upozorňuje Ing. Daniela Winklerová ze Státního zdravotního ústavu.

Podobně například 7 % Čechů klidně konzumuje například plísní napadené džemy (po odstranění viditelné plísně). Přitom odborníci neustále upozorňují na skutečnost, že plísní napadené potraviny jsou napadené celé a mohou obsahovat vysoce nebezpečné mykotoxiny podezřelé z působení otrav nebo přispívání ke vzniku rakoviny.

Více informací o konzervantech a online poradnu éček naleznete na www.bezkonzervantu.cz.

Informace o společnosti Tetra Pak:

Firma působí na více než 165 trzích a zaměstnává přes 20 000 zaměstnanců. Její filozofií je napomáhat zajištění bezpečnosti a dostupnosti potravin.

Tetra Pak pečuje o své zákazníky a dodává jim technologická řešení pro zpracování a balení potravin. Soustřeďuje své úsilí na inovace v souladu s potřebami spotřebitelů, výrobců a maloobchodu. Filozofií společnosti Tetra Pak je podílet se na výrobě bezpečných potravin dostupných všude a pro všechny.

Mezi nejvýznamnější zákazníky v České republice patří společnosti Madeta, Pragolaktos, Linea Nivnice, Mlékárna Kunín, Olma Olomouc, Kofola, Bohemilk a Mlékárna Bohušovice.

Společnost Tetra Pak je hlavním partnerem soutěže Město stromů, kterou vyhlašuje Nadace partnerství. Celosvětově podporuje trvale udržitelný rozvoj, především v oblasti obnovitelných zdrojů a snižování emisí skleníkových plynů.