SZPI zakázala nebezpečný doplněk stravy, který měl zlepšit sexuální potenci

Státní zemědělská a potravinářská inspekce zakázala prodej doplňku stravy pro zlepšení potence ErMax Plus (datum použitelnosti do listopadu 2011), protože obsahoval pro potraviny zakázanou látku tadalafil.

Doba čtení: 1 minuta
Tadalafil obsahují léky určené pro terapii erektilní dysfunkce, ty však procházejí náročným klinickým testováním a jsou k dostání pouze na lékařský předpis. Ačkoliv doplněk stravy ErMax Plus na obale deklaroval, že jde o přírodní produkt, obsahoval tadalafilu mnohem více než schválená léčiva. Výrobek byl přitom volně k dostání především prostřednictvím internetu. Na tento přípravek inspekci upozornil Státní ústav pro kontrolu léčiv.
Doplněk původem z Číny se prodával v baleních po čtyřech kapslích. Do České republiky jej v množství 11 tisíc balení dovezla firma Zdravý životní styl s.r.o. z Uherského Hradiště. Inspekce nařídila zákaz prodeje a okamžité stažení z oběhu tohoto výrobku. Spotřebitelům, kteří mohou mít tento výrobek ještě doma, nedoporučuje jeho užívání.
SZPI o případu informovala ostatní členské státy EU prostřednictvím Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva.

Zpracoval: Mgr. Martina Šmídtová – tisková mluvčí SZPI , tel.: +420–542426633