Panelová výstava na Střeleckém ostrově přiblíží veřejnosti desítky dětských sdružení

[Tisková zpráva] Panelová výstava, která bude k vidění na Střeleckém ostrově v době od 4. do 7. června 2009 v rámci známé Bambiriády, přiblíží jejím návštěvníkům prostředí dětských sdružení. Expozice sestává z více než sedmi desítek stručných profilů členských spolků České rady dětí a mládeže (ČRDM) a množství fotografií ilustrujících programovou bohatost jejich činnosti. Za zmínku stojí fakt, že v podobně ucelené formě se tolik občanských sdružení pracujících s dětmi u nás pod jednou střešní organizací dosud nepředstavilo.

Zájemci z řad veřejnosti, pracovníků státní správy i zainteresovaných politiků si díky zmíněné expozici mohou učinit základní představu o tom, kolik zajímavých sdružení v dané oblasti vůbec existuje. Především rodiče také uvidí, jak rozmanitou nabídku volnočasových aktivit určených nejmladší generaci vlastně představují. Vedle „zavedených značek“, jakými jsou například Junák – svaz skautů a skautek, Pionýr, Asociace turistických oddílů mládeže, YMCA či Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, se jim představí i spolky o poznání méně známé. Výstavní panely je tak seznámí s činností Royal Rangers, Koaly, Klubu Pathfinder, Velkého vozu, Zeměpisné společnosti Morava, Lačhe Čhave, OS Gaudolino a mnoha dalších.

Jednotlivé panely svého druhu unikátní výstavy představí jejím návštěvníkům pestrobarevný svět dětských oddílů, družin, skupin, hlídek, kmenů a klubů. Chybět na ní nebudou organizace zaměřené na ekologii (Sdružení Mladých ochránců přírody ČSOP, Hnutí Brontosaurus), pobyt v přírodě (Liga lesní moudrosti, Zálesák, Česká tábornická unie), zdravotnickou osvětu a záchranářství  (Mládež Českého červeného kříže, Děti bez hranic), duchovní rozvoj osobnosti (Asociace křesťanských sdružení mládeže, Kolpingovo dílo ČR), kulturu (Dětské umělecké studio Milevsko) a třeba i mediální výchovu (Dětská tisková agentura).

„Snažíme se, aby z našich dětí ve sdruženích vyrostly osobnosti, které budou umět prosadit svá přání a budou připravené nést odpovědnost za jejich uskutečnění. Zároveň to budou lidé citliví, upřímní a pracovití. Služba druhým bude pro ně samozřejmostí,“ shrnuje předseda ČRDM Aleš Sedláček. Bambiriádu, jejíž doprovodnou akcí panelová výstava v Praze je, pořádá Česká rada dětí a mládeže již pojedenácté. Letošní ročník se uskuteční ve všech krajích ČR (celkem půjde o 14 měst). „Za zvláště cenné na Bambiriádě považujeme to, že se zde spojily síly jak nestátních neziskových organizací, tak i školských zařízení  pro zájmové vzdělávání – a že je organizována po celé republice,“ poznamenal na nedávné tiskové konferenci MŠMT, věnované právě blížící se Bambiriádě 2009, ministerský náměstek Jan Kocourek.

Další informace jsou k dispozici na adresách www.bambiriada.cz a www.adam.cz.

Kontakt:

Česká rada dětí a mládeže, Senovážné nám. 24, 116 47 Praha 1