Opavia mění složení tuků ve svých výrobcích, sníží se obsah TFA

„Dlouhodobě sledujeme trendy ve výživě, a proto neustále zlepšujeme nutriční složení svých výrobků. Opavia Tatranky jsme si vybrali pro tento projekt jako první, protože jsou nejprodávanější značkou našeho portfolia a jsou velmi oblíbené u našich spotřebitelů,“ uvádí Klára Hálová, manažerka pro PR a nutrici společnosti Opavia.

Společnost Opavia zahájila změnu složení tuků svých výrobků. Jedním z prvních výrobků, ve kterém se úplně přestanou používat průmyslově ztužené (hydrogenované) tuky a tím se výrazně sníží obsah trans nenasycených mastných kyselin, jsou Opavia Tatranky.   Během letošního roku dojde k úpravě všech výrobků společnosti Opavia.

Tuky jsou důležitou součástí naší výživy a velmi důležitým zdrojem energie. Odborníci však upozorňují na nepříznivý vliv některých jejich složek. To se týká především tuků živočišného původu nebo obsahu trans nenasycených mastných kyselin (TFA) v některých rostlinných tucích. Zatímco většina tuků rostlinného původu je považována za vysloveně žádoucí, odborníci doporučují raději se vyvarovat tuků živočišného původu, protože mohou nepříznivě působit na naše zdraví. Rovněž při zpracování rostlinných tuků mohou vznikat trans nenasycené mastné kyseliny (TFA), které jsou odborníky také považovány za zdraví škodlivé.

V potravinářských výrobcích se často používají průmyslově ztužené (hydrogenované) tuky. Jsou používány kvůli svým technologickým vlastnostem, zejména proto, že jsou tuhé a lépe zpracovatelné. Hydrogenace však snižuje příznivý vliv rostlinných olejů na snižování hladiny cholesterolu v krvi. Pro lidské zdraví tedy nejsou průmyslově ztužené tuky příliš vhodné, protože mohou obsahovat trans nenasycené mastné kyseliny (TFA). Nadměrná konzumace TFA zvyšuje hladinu LDL cholesterolu (tzv. „zlého cholesterolu“) a tím způsobuje předčasné projevy kardiovaskulárních onemocnění.

„Mezinárodní organizace pro bezpečnost potravin (EFSA) potvrdila, že trans mastné kyseliny zvyšují riziko onemocnění srdce, a proto by měl být jejich příjem ze všech potravin velmi nízký. Z toho důvodu je tedy pozitivní jakákoli snaha výrobců potravin obsah TFA ve výrobcích snižovat,“ uvádí Doc. MUDr. Věra Adámková, CSc., kardioložka z pracoviště Preventivní kardiologie pražského IKEMu.

Společnost Opavia nově přichází se změnami, kterými bude na podobné poznatky reagovat. Cílem realizovaných změn, které probíhají během letošního roku, je nabídnout zákazníkům výrobky výhradně bez průmyslově ztužených tuků. Pilotní značkou, která prošla změnou složení tuků v těstu, polevě i náplni, jsou Opavia Tatranky.

„Dlouhodobě sledujeme trendy ve výživě, a proto neustále zlepšujeme nutriční složení svých výrobků. Opavia Tatranky jsme si vybrali pro tento projekt jako první, protože jsou nejprodávanější značkou našeho portfolia a jsou velmi oblíbené u našich spotřebitelů,“ uvádí Klára Hálová, manažerka pro PR a nutrici společnosti Opavia.

Pro všechny milovníky tradičních chutí výrobků Opavia je důležité, že si nové Opavia Tatranky uchovávají stále stejně dobrou chuť. Navíc jsou nově bez průmyslově ztužených tuků a s minimálním obsahem TFA. Opavia Tatranky nyní obsahují 0,4 % TFA, přičemž výživová doporučení Světové zdravotnické organizace uvádějí limit 1 % TFA z celkového energetického příjmu.

V tuto chvíli probíhají změny nutričního složení u všech ostatních výrobků společnosti Opavia. Do konce letošního roku nebude žádný z výrobků Opavia obsahovat průmyslově ztužené tuky.