Nenasycené mastné kyseliny mají pozitivní vliv na krevní tlak, hojení zánětů, paměť ale i schizofrenii

[Tisková zpráva] (IKEM) Vliv nenasycených mastných kyselin na lidské zdraví byl hlavním tématem pátého ročníku odborné konference „Výživa, nedílná součást léčby závažných chorob“, která se uskutečnila v druhé polovině listopadu v Poděbradech. Přední odborníci na výživu z České republiky i zahraničí se zde jednoznačně shodli, že nenasycené mastné kyseliny pozitivně ovlivňují mnoho pochodů lidského organismu.

Doba čtení: 1 minuta

Nenasycené mastné kyseliny podle odborníků prokazatelně zlepšují mnohé parametry červených krvinek, snižují viskozitu krve, krevní tlak, hladinu cholesterolu v krvi či riziko arytmií. Jejich přítomnost v těle pozitivně působí rovněž proti zánětům, protože zkracují jejich hojení. Nenasycené mastné kyseliny zlepšují i různé funkce centrálního nervového systému jako jsou například paměť či výbavnost a jsou nutné pro správný vývoj mozku.

Lékaři objevili jejich pozitivní vliv také na pacienty trpící schizofrenií nebo bipolární poruchou. „Pro oběhový systém se jako nejlepší jeví omega 3 mastné kyseliny. Ty si ale lidské tělo nedokáže samo vyrobit, proto je nesmírně důležité, aby jich mělo dostatek jako součást jídelníčku. Nejvíce jich můžeme získat z  rybího masa a z některých olejů,“říká odborník na výživu doc. ing. Jiří Brát, CSc.

Na odborné konferenci také byly předneseny první výsledky projektu podávání kapřího masa pacientům s vysokým rizikem kardiovaskulárního onemocnění. Jednalo se o pacienty po operacích souvisejících s ischemickou chorobu srdeční. Výsledky projektu ukázaly, že u pacientů se zvýšeným příjmem rybího masa klesla hladina celkového cholesterolu a naopak se zvýšil takzvaný ochranný cholesterol. Došlo také k významnému urychlení hojení zánětu.

Odborníci se na konferenci věnovali i druhému hlavnímu zdroji nenasycených mastných kyselin, a to olejům. Jako nejlepší prevenci chorob oběhového aparátu doporučují denně 1,5 lžíce řepkového oleje. Právě řepkový olej je v souhrnném vlivu na oběhový systém člověka lepší než olej olivový.