Na tuzemské pulty přichází české biokuřecí

[Tisková zpráva] Ve středu 27. května uvede do maloobchodní sítě společnost Biopark, zpracovatelská firma zemědělského sdružení Spojené farmy, biokuřecí maso pocházející z českých ekologických farem. Biokuřata bude možné zakoupit ve více než 70 vybraných prodejnách obchodních řetězců Billa, Hypernova či INTERSPAR za cenu 199 Kč/kg.

Jde o první tuzemské biokuřecí, které bude pro českého spotřebitele běžně dostupné v maloobchodní síti a to za velmi příznivou prodejní cenu, která by se měla pohybovat kolem 200 Kč/kg. V současné době je totiž možné zakoupit v síti tuzemských obchodních řetězců pouze biokuřata dovážená převážně z Německa a Rakouska, což se výrazně projevuje na jejich vysoké prodejní ceně. Ta se pohybuje na úrovni 300 Kč/kg. A právě prodejní cena českých biokuřat z produkce Bioparku, společnosti, jejímž cílem je v rámci strategie „Biopotraviny pro všechny“ produkovat cenově dostupné kvalitní biopotraviny, by měla při jejich zavádění na tuzemský trh sehrát významnou roli.

Dlouhodobou strategií Spojených farem je produkce potravin s vyšší přidanou hodnotou – biopotravin, které nebudou jen exkluzivní položkou na jídelníčku. Společnost se proto dlouhodobě snaží o zlepšení finanční a lokální dostupnosti potravin z ekologického zemědělství. Důkazem je především úspěch biohovězího, které dnes, stejně jako biojehněčí, nabízí hned několik maloobchodních řetězců.

„Biokuře je díky vysokému podílu kukuřice v krmení mírně žlutější se silnější kůží, než na jakou jsou spotřebitelé u drůbeže zvyklí,“ říká Iva Buriánková, odbornice na biopotraviny a majitelka prodejny Biotop. Podle ní je kůrka biokuřete po propečení křupavější a maso má výraznou chuť, je křehké a zároveň pevné. K dalším benefitům patří rovněž výjimečné nutriční vlastnosti. Maso obsahuje optimální množství bílkovin a je pro svou lehkou stravitelnost doporučováno všem, kteří se chtějí stravovat zdravě a snížit spotřebu tuku na minimum.

Kuřata od Bioparku pocházejí výhradně z českých ekologických farem a jejich chov podléhá výrazně přísnějším kritériím než běžná produkce kuřecího masa. Také kvalita života těchto kuřat se odlišuje. Biokuřata přirozeně rostou téměř 3 měsíce a nižší intenzita růstu příznivě působí na kvalitu a lepší chuť masa. Dalším rozdílem oproti běžnému chovu je větší životní prostor a omezení počtu chovaných kuřat na maximálně 4 800 kusů na jedné farmě. Takovéto hejno musí mít výběh minimálně o velikosti 2 hektary. Díky tomu mají biokuřata volnost pohybu a mohou volit mezi vnitřním prostředím a dostatečným venkovním výběhem. Právě pohyb na čerstvém vzduchu a slunci má blahodárný vliv na jejich zdraví. Navíc životní rytmus biokuřat není uměle ovlivňován delším svícením, jako je tomu v konvenčních chovech. Vše uvedené umožňuje ekofarmám vyvarovat se používání škodlivých látek, bez nichž se moderní chovy drůbeže neobjedou.

Co se týče krmiva, to se od běžného diametrálně liší, neboť musí splňovat přísná kritéria pro certifikovaná ekologická krmiva. Obsahuje trávu ve výběhu a dále zejména biokukuřici, biopšenici a biosoju. Biokrmiva neobsahují žádné pesticidy, antibiotika, hormony či GMO.

Podobně jako je v projektu biohovězí zapojeno 150 českých farem, je do projektu s biokuřaty zapojeno 20 českých biofarem převážně z podhorských oblastí, které chovem kuřat na loukách a pastvinách naprosto vyhoví těm nejnáročnějším požadavkům ekologického zemědělství. Smluvním zpracovatelem biokuřecího je Česká zemědělská univerzita, respektive její Školní statek Lány.

Biopark je obchodní a zpracovatelskou firmou zajišťující pro ekologické zemědělce společný odbyt a finalizaci zemědělských produktů. Biopark vlastněný českými zemědělci dnes patří k největším dodavatelům českých biopotravin do prodejen zdravé výživy i obchodních řetězců v České republice a na Slovensku. Svým sdružením tito zemědělci vytvořili produkční vertikálu od orné půdy, luk a pastvin až po zpracování a naplnili tak doslova koncept „od vidlí po vidličku“, který podléhá certifikaci dle standardů ekologického zemědělství a jehož hlavní výhodou je další zdokonalení kontroly kvality a přímé komunikace mezi spotřebitelem a farmářem.

Další informace: www.biokureci.cz, www.spojenefar­my.cz