Mají děti s handicapem šanci chodit do „normální“ školy?

[Tisková zpráva] Zapojení žáků s postižením do běžného vyučování naráží na architektonické bariéry na většině základních a středních škol v ČR. Nadace ČEZ pomáhá školám bariéry odstraňovat. Na osmi školách v celé republice právě instalují výtahy či schodišťové plošiny, aby se postižené děti mohly po škole pohybovat co nejsnáze.

V současné době se stále více prosazuje trend vzdělávat žáky se zdravotním postižením společně s žáky bez postižení. Tyto snahy však naráží na architektonické bariéry a školy s tímto problémem bojují různým způsobem. Učitelé například tělesně handicapované žáky mezi patry přenášejí, ředitelé upravují rozvrhy tak, aby se postižený žák „nestěhoval“ z učebny do učebny, nebo odstraňují prahy u dveří.

Poprvé v tomto roce mohly základní a střední školy zažádat o grant Nadace ČEZ Oranžové schody. Cílem grantu je pomoci základním a středním školám odstranit architektonické bariéry prostřednictvím nákupu plošin, výtahů, schodišťových sedaček apod. Nadace grant udělila zatím 8 školám z celé České republiky v celkové hodnotě téměř 4,5 milionu korun.

Čtěte téma: Školy, ač nemají, umějí vytáhnout z rodičů žáků tisíce

Teoreticky je u nás vzdělání na státních školách zadarmo. Prakticky ovšem platíte a platíte… Jen začátek školního roku může vyjít na několik tisíc korun. Ale dá se ušetřit.

„Starých školních budov, které by odstranění architektonických bariér potřebovaly, jsou v České republice stovky. Chceme dát šanci především těm, kteří nečekají pouze na cizí pomoc, ale snaží se problematiku aktivně řešit. Naším cílem je podpořit školy, které postižené žáky neodmítají, ale umožňují jim získat stejné vzdělání, jako mají ostatní děti,“ zdůvodňuje přínos projektu místopředsedkyně správní rady Nadace ČEZ Bohdana Horáčková.

Davidovi, který je z důvodu svalového onemocnění na vozíku, doposud pomáhali na schodišti spolužáci nebo učitelé. Od 1. září však bude v jeho škole díky grantu Oranžové schody nainstalována plošina. „Když se David dověděl, že škola zakoupí plošinu, hlasitě vykřikl "HURÁ!“. David celé léto všem vyprávěl, jak bude sám jezdit po škole a nikoho nebude potřebovat. Jedním slovem super," říká Davidova maminka paní Oldřiška Jiránková.

Nadaci ČEZ založila energetická společnost ČEZ v roce 2002 s cílem zastřešit svou dárcovskou činnost. Nadace ČEZ v několika grantových programech podporuje sociální, kulturní a sportovní projekty a aktivně spolupracuje s regiony. Nadace ČEZ se díky objemu rozdělených příspěvků řadí ke špičce nadací v České republice.

Více informací na www.nadacecez.cz