Hlavní navigace

Krabí výrobky bez kraba

[Tisková zpráva] Maso získané z vykuchaných ryb zbavených hlav, ocasů, ploutví, kůže, šupin i veškerých kostí se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy a zamrazí se.

Sdílet

Surimi se nejčastěji vyrábí z masa tresky pestré a štikozubce obecného, někdy se používá i maso mořských štik či mořských úhořů. Důležité je, aby maso bylo libové, tučné není na výrobu surimi vhodné.     

Maso získané z vykuchaných ryb zbavených hlav, ocasů, ploutví, kůže, šupin i veškerých kostí se nejprve namele, vyluhuje a pak se vysuší, aby se zbavilo zbytečné vody. Vznikne tak bílá pasta, která je velmi tvárná a lze ji upravit do jakékoliv formy a zamrazí se.

Požadovaná konzistence a pevnost se také udržuje přidáním sacharózy nebo sorbitolu, či bramborového škrobu, vaječného bílku, nebo oleje. Mražené surimi pak lze převážet ke zpracovateli, který mu určí finální podobu. U konečného výrobce se z hmoty vyrobí tenké a hladké pláty, které se dále nařezávají na malé proužky, jež se pak ve svazcích formují do požadovaného tvaru.  

Zatímco v Asii je surimi plnohodnotnou potravinou, z níž se dělají rybí koule, plní se jí zelenina nebo se používá na výrobu japonské speciality kamaboko, v Evropě a Americe se ze surimi hmoty vyrábějí imitace mořských korýšů a měkkýšů – krabů, krevet, humřích ocasů apod. K dokonalému napodobení vzhledu i chuti těchto živočichů slouží nejrůznější barviva a aromatizující látky přírodního, nebo i umělého původu (př. krevetové aroma, krabí aroma).

Výsledné produkty se ještě povaří v páře a poté se již balí. Kvůli vysokým cenám masa z živočichů, které se surimi snaží napodobovat, získávají tyto výrobky na popularitě. U nás se s ním zatím setkáme v podobě „krabích tyčinek“, „krabích salátů“, imitací krevet, či dokonce obalovaných „krevet“.

Výrobky ze surimi by však měly být označeny tak, aby nemohlo dojít k záměně s potravinou, kterou napodobují. Vhodné jsou názvy typu Surimi a lá krab, Surimi a lá krevety, Surimi s krevetovou příchutí či Surimi krabí tyčinky – imitace. V tomto duchu by měly být nadepsány i regálové štítky přímo v obchodech. Není možné, aby lahůdkový salát ze surimi imitací krevet byl na regále označen jako krevetový salát.  

Možná by měli spotřebitelé věnovat zvýšenou pozornost při výběru, aby skutečně nedocházelo k omylům a zaměnitelnosti Je důležité znát obsah každé potraviny, kterou si vybíráte.

Zdroj: Mgr. Martina Šmídtová, SZPI  

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).