Elektronická zdravotní knížka má letošního miliontého uživatele

[Tisková zpráva] (IZIP) Svou Elektronickou zdravotní knížku má již 2 300 000 klientů, aktuálně se zaregistroval letošní miliontý uživatel.

V listopadu si svou Elektronickou zdravotní knížku (EZK) zaregistroval letošní jubilejní miliontý uživatel. Patentovaná služba EZK tak má v České republice již více než 2 300 000 klientů. Dynamiku rozvoje dokumentuje nejlépe to, že oproti konci roku 2009 má nyní svou Elektronickou zdravotní knížku o 60 % více uživatelů. Elektronické zdravotní knížky jsou přitom jediným funkčním systémem elektronického zdravotnictví na světě, který je založen na dobrovolnosti – tedy na souhlasu jak na straně pacienta, tak na straně lékaře.

Katalog nemocí

Co vás trápí? Najděte si informace o vašem zdravotním problému.

„V roce 2010 jsme se výrazně posunuli směrem k maximálnímu využití možností, které elektronické zdravotnictví nabízí. EZK naplňuje na jedné straně zákonné právo pacienta na informace a na straně druhé respektuje míru rozpracovanosti určité diagnózy lékařem,“ říká Ing. Jiří Pašek, generální ředitel společnosti IZIP, a.s. „Právě lékaře a zdravotnické pracovníky chceme i v následujícím roce motivovat k tomu, aby do Elektronických zdravotních knížek zapisovali a pomáhali tak spoluvytvářet bohaté informační zázemí pro sebe i své kolegy,“ doplňuje. V letošním roce se registruje měsíčně do systému v průměru 600 zdravotnických pracovníků, takže v současné době je zaregistrovaných více než 37 procent všech zdravotnických pracovníků České republiky.

Unikátní a patentovaný systém EZK, který je exkluzivně poskytován zdarma pojištěncům Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), představuje moderní řešení pro zvýšení kvality, bezpečnosti a efektivity zdravotní péče. Služba EZK staví pacienta do zcela nové role, kdy on sám je manažerem svého zdraví a nosičem svých zdravotních informací. Sám se rozhodne, který lékař do nich může nahlédnout. To vede pojištěnce k zájmu o kvalitu péče a o hospodaření s “jeho” penězi v pojištění. Systém zároveň motivuje lékaře ke kvalitnější péči a hospodárnějšímu využívání finančních zdrojů.

Výhody Elektronické zdravotní knížky uznává i Sportovkyně roku 2007 a 2009, zlatá olympionička Martina Sáblíková: „Jsem aktivní člověk a nejen vrcholový sport mě provází celoročně. Ať jsou to brusle nebo v létě kolo, nečekaná zranění a úrazy mě mohou potkat kdykoliv. Jsem ráda, že díky EZK mám své zdravotní informace vždy dostupné a v případě potřeby můžou pomoci ošetřujícím lékařům a tím i mě samotné.“

www.izip.cz