ČOI kontrolovala rekreační plavidla

Česká obchodní inspekce provedla kontrolní akci zaměřenou na rekreační plavidla – nafukovací čluny, kajaky a kanoe na tuzemském trhu.

Účelem kontrolní akce bylo ověřit, zda rekreační plavidla prodávaná na tuzemském trhu jsou v souladu se zákonem č. 102/2001 Sb. o obecné bezpečnosti výrobků, se zákonem č. 22/1997 Sb., o technických požadavcích na výrobky a nařízením vlády č. 174/2005 Sb., kterým se stanoví technické požadavky na rekreační plavidla, na částečně zhotovená rekreační plavidla a na jejich vybrané části. Inspektoři technického dozoru provedli kontrolu celkem u 26 subjektů.

U kontrolovaného výrobku – kajaku „Pyranha“, který je distribuován společností Vodák sport s.r.o., byly zjištěny nedostatky v příručce pro uživatele. Příručka neobsahovala základní údaje o plavidle a údaje o maximálním počtu osob a o nosnosti.

Nafukovacímu člunu Neva III, typ 65008, dováženému společností Kastner + Őhler s.r.o., chyběla opravárenská souprava a pumpa pro nafukování. Nedostatky byly zjištěny také v příručce pro uživatele.

Výrobek Kajak SET 279 cm, Wave Line, obsahoval příručku pro uživatele, která však nebyla v českém jazyce.

V návaznosti na rozsah zjištění lze konstatovat, že zjištěné závady se týkaly především nedostatků v příručkách uživatele (manuálech dodávaných s plavidlem), kdy spotřebitel neobdržel veškeré informace nutné k řádnému používání plavidla, případně potřebné informace nebyly k dispozici v českém jazyce.