Hlavní navigace

Zázračná síla medu

Med v kuchyni nemůže chybět. Přinejmenším jako přírodní sladidlo je velmi oblíbený. Tím ale možnosti jeho využití nekončí. Víme, co všechno se s jeho pomocí ještě dá vykouzlit?
21. 11. 2012

Sdílet

Podle starého čínského přísloví med sto nemocí léčí a tisícům předchází. Tolik toho možná ve skutečnosti nebude, ale určitě víc, než většina z nás vůbec tuší. Například ke kosmetickým účelům se med také využívá už celá staletí. Kleopatra měla ve zvláštní oblibě koupele v medovém mléku. Med se dá rovněž použít jako peeling – pleť i vlasy jsou po něm hladší a hebčí. Kromě toho zadržuje vlhkost, proto se tak často používá jako hydratační přísada do kosmetických přípravků. Ale ledacos se dá vyzkoušet i doma z vlastních zásob – co třeba peelingová maska s medem a dýní?

Medem se také dá bojovat proti tuku. Ano, zní to nepravděpodobně, ale je to tak – jde o takzvanou hibernační dietu, při níž před spaním prostě sníte jednu až dvě lžíce medu. Ten totiž optimalizuje funkci jater, poskytne jim palivovou rezervu, aby mohly pracovat celou noc. Zatímco vy spíte. Podrobněji se o tom můžete dočíst v knížce Hibernation Diet od Mikea a Stuarta McInnesových. Dá se sehnat pouze na internetu, v českém překladu bohužel ještě nevyšla.

Co u nás vyšlo a co nabízí snad nejúplnější přehled všeho, co bychom mohli chtít vědět o medu, včetně jeho využití v dietních programech, je malá, ale obsáhlá knížka Zázračná síla medu. Autorka, Cal Oreyová, na začátku stručně nastiňuje i dějiny včelařství, dávnověkou víru v zázračnou moc medu, až k takovým detailům jako vznik populární lahvičky na med ve tvaru medvídka. Pak přechází k tomu podstatnému – jak nám med může pomoct. Nejen osladit život, ale také nám uchovat pevné zdraví až do vysokého věku.

Pokud si najdete skutečně kvalitní med a naučíte se ho správně využít, můžete si tím pomoct v mnoha ohledech. Co se zdraví týče, díky antioxidantům například pomáhá při léčbě obezity, srdečních chorob, snižuje takzvaný špatný cholesterol – a zpomaluje stárnutí.

Včely jsou na světě jedině proto, aby dělaly med, prohlásil v dobře známé dětské knížce Medvídek Pú. A med dělají jedině proto, abych já ho snědl. Pochoutka to určitě je! Jen tak samotný bychom ho asi mlsat nemuseli, přinejmenším ne po celých hrnečcích. Dá se z něj udělat třeba medovo-hořčičná zálivka na salát, což už mnozí dobře znají přinejmenším z obchodů, celkem lehce se dá připravit domácí müsli. A spousta hlavních chodů – v knížce je jim věnována zvláštní sekce. Najdete tady recepty z různých zemí světa, ale zas nic příliš exotického, na co byste nesehnali potřebné přísady. A med samozřejmě v žádném nechybí.

Když už jsme u toho, včelí jed se prý také využívá celkem běžně. Camilla, manželka prince Charlese, to tajemství také objevila – tento jed může fungovat jako přírodní alternativa botoxu, vyhlazuje obličejové vrásky. To už by ale doma opravdu nikdo zkoušet neměl, ať už s knížkou nebo bez… :)

Kniha Zázračná síla medu je k dostání v internetovém knihkupectví BUX.CZ

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).