Hlavní navigace

Pro dobré zažívání a rychlé zasycení

Pestrý, vyvážený a také zdravý jídelníček by měl obsahovat dostatek vlákniny, která se kromě jiného stará o to, aby naše zažívání bylo v pohodě.

Doba čtení: 2 minuty

Zdrojem naprosto jedinečné rozpustné vlákniny je psyllium, které se získává z vyčištěných obalů semen jitrocele indického (Plantago ovata), a které roste v Iráku, Pákistánu, Austrálii a hlavně v Indii.

Užitečný gel

Psyllium se vyznačuje především schopností vázat vodu. Kvalitní, nejlépe originální indické psyllium, dokáže zvětšit svůj objem až 40krát a při kontaktu s tekutinou se z něj stává gel. Díky tomu napomáhá lepšímu trávení. Zároveň změkčuje stolici a zvětšuje její objem, což je nezbytné pro správné a snadné vyprazdňování. Svou funkci plní i v případě, kdy potřebujete snížit tělesnou hmotnost. Tím, že psyllium v žaludku nabobtná, vyvolá pocit zasycení, aniž byste zvýšili kalorický příjem – ve 100 gramech je totiž pouhých 46 kalorií. Podle nejnovějších studií je možné užívat denně 12 až 25 g psyllia!

Přírodní a bezlepkové

Psyllium při průchodu střevy plní i očistnou funkci, kdy působí jemný kartáč. A protože urychluje pohyb střev, dostávají se škodliviny rychleji z těla a o to méně se jich vstřebává do organismu. Psyllium jako přírodní zdroj vlákniny dopřává organismu nejen klidné a bezproblémové zažívání, ale podporuje také metabolismus tuků a cukrů a pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu. Důležitý je i fakt, že psyllium je přirozeně bezlepkové.

Sypký i kapsle

Psyllium jako doplněk stravy v sypké formě se rozmíchává ve vodě, ale může se přidávat í do jogurtů, smoothie, pomazánek nebo kaší. Kapsle, které se polykají, poskytují komfortnější užívání. Psyllium se doporučuje užívat nalačno nejméně půl až jednu hodinu před jídlem a vždy je důležité jej důkladně zapít sklenicí vody, bylinným čajem či ovocnou šťávou. Kromě doplňků stravy je dnes dostupný například i chléb, müsli tyčinky nebo sušenky s obsahem psyllia.

Sázejte jen na kvalitu

Účinnost a kvalita psyllia se určuje podle jeho schopnosti bobtnavosti, ideální je, když dokáže svůj objem zvětšit až 40krát. Čím je tato schopnost menší, tím nižší může být účinnost psyllia v trávicím traktu. Proto je důležité vybírat psyllium, které prochází pečlivými kontrolami a testy kvality a mikrobilogie v akreditovaných laboratořích.

Rady a tipy RNDr. Pavla Popova, jak začít s vlákninou psyllium:

  • Vlákninu přidávejte do jídelníčku postupně.
  • Denní doporučená dávka odpovídá 1–2 lžičkám psyllia.
  • Psyllium rozmíchejte ve 250 ml tekutiny. Takto připravené psyllium zapijte další šálkem. Obecně platí, že aby mohla vláknina plnit svoji funkci ve střevech, potřebuje tekutinu, proto dbejte na dostatečný pitný režim.