Hlavní navigace

Pooperační dieta – proč ji dodržovat i po estetickém zákroku?

Komerční sdělení
Těšíte se na novou vysněnou postavu nebo obličej? Pak se předem připravte nejen na samotnou operaci, ale zejména na rekonvalescenci. Ta kromě nezatěžování operovaných částí obnáší i pooperační dietu. Proč je tolik důležitá?

Sdílet

Rekonvalescence má svůj důvod

Šikovné ruce chirurga nejsou vše. Jakmile za sebou máte kosmetickou či jinou operaci, musíte se i nadále řídit radami zkušeného lékaře. Pokud nebudete doporučení dodržovat, můžete si zadělat nejen na zdravotní problémy, ale celá operace může pozbýt efektu. O svou novou vizáž se zkrátka musíte starat i sami v rámci pooperační rekonvalescence.

K zotavení potřebujete klid, kompresní prádlo a vyvážený jídelníček

Kromě přísné hygieny pooperačních jizev a ran a nošení kompresního prádla (po zvětšení prsou či liposukci) musíte dodržovat i fyzická omezení. Bezproblémová pooperační rekonvalescence zajistí správné usazení implantátů a stažení kůže. Desinfekcí se vyhnete bolestivým a nebezpečným zánětům. Vhodná dieta vám pak pomůže se z operace rychle zotavit a začít si užívat si své nové tělo rychleji a déle.

Dodejte tělu vše potřebné

Dieta po operaci by měla tělu ve správném poměru dodat všechny potřebné látky nutné k rychlému zotavení. V jídle by měly být obsaženy bílkoviny (zlepšení hojení ran, zvýšení imunity a snížení svalové ochablosti), měli byste pít dostatek tekutin (vyrovnání krevního tlaku, zlepšení propustnosti sliznic) a užívat potravinové doplňky jako vitamíny nebo minerální látky. Kde je najdeme?

  • Bílkoviny – maso, mléko, mléčné výrobky, vejce, luštěniny,
  • Vápník – mléko, mák, sardinky (zlepšení činnosti buněk, nervů a svalů, prevence proti křečím, arytmii a osteoporóze),
  • Draslík a sodík – zelenina, brambory, čerstvé a sušené ovoce (rovnováha elektrolytů v buňkách, obrana proti otokům, únavě a kolísavému tlaku), 
  • Hořčík – zelenina, citrony, jablka, kukuřice, fíky (přenos nervových impulsů, prevence proti nervovým záškubům, svalové slabosti a arytmii).

Vybírejte libová masa a jídla s nízkým obsahem tuku. Pokrmy byste měli připravovat na páře nebo varem, aby se netvořily tvrdé kůrky a krusty. Vyvarovat byste se měli nezdravé přípravě – smažení, pečení na tuku a zahušťování jíškou. Jezte pomalu a v klidném prostředí 5×–6× denně. Nezapomeňte na prebiotika a probiotika, která vám pomohou se zlepšením zažívání a působí proti infekci. Stejně tak hlídejte i množství přijaté vlákniny, která vám pomůže s vyprazdňováním, krevním tlakem i hladinou tuku v krvi. Denně byste jí měli přijmout 20–40 g.

Efekt operace záleží hlavně na vás

Výsledek estetické operace záleží jak na šikovném chirurgovi, tak zejména na vašem dodržování jeho rad během pooperační rekonvalescence. V týdnech po operaci byste neměli operované části těla fyzicky zatěžovat, pečlivě je udržovat v čistotě a také si hlídat jídelníček. Lehce stravitelná jídla vám pomohou s urychlením hojení a s dosažením dlouhodobého efektu. Zdravější a pestřejší pokrmy navíc nastartují váš nový životní styl, se kterým se budete cítit o mnoho lépe.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).