Hlavní navigace

Jedinečná síla grepů

Pochutnejte si alespoň na jednom grapefruitu denně a vaše tělo vám poděkuje. Grep a jeho jadérka nejsou dobrá jen na podporu imunitu, dokážu toho mnohem více.
20. 11. 2018

Sdílet

Grep a jeho blahodárné účinky

Grapefruit (Citrus paradisi) je subtropická dřevina s tmavě zelenými oválnými lesklými listy, vonícími bílými květy a plody, které jsou zabarveny zelenavě, načervenale nebo žlutě.

Grep byl v 17. století objeven na ostrově Barbados, odkud se dostal do Ameriky a posléze i do Evropy. Pěstovat se u nás začal původně především jako okrasná rostlina, ale postupně si získávaly oblibu i jeho plody.

Protože má grapefruit nahořklou chuť, a také proto, že se hůře loupe, netěší se takové oblibě jako například pomeranče nebo mandarinky. Své místo si ale čím dál častěji, a to především pro své blahodárné účinky na zdraví, nachází v čerstvých ovocných šťávách a smoothie, kde je povětšinou doplňován jinými citrusy, ovocem či zeleninou. Hodí se také do ovocných a zeleninových salátů, pro přípravu džemů a chuťově ladí s vepřovým či krůtím masem.

 

Zvýší odolnost

Vzhledem k tomu, že grapefruit je doslova nabitý vitaminem C, je ideálním citrusovým ovocem na chladné měsíce roku, kdy na organismus útočí viry a bacily. Je ale také zdrojem draslíku, vápníku, hořčíku a fosforu, v menší míře jsou v něm také vitaminy B6 a E.

Grep dokáže i jiné věci než jen posilovat imunitu. Kyselina galakturonická, kterou obsahuje, rozpouští vápenaté usazeniny v cévách a spolu s pektinem se podílí na snižování hladiny škodlivého cholesterolu v krvi. Vlákninu z tohoto ovoce ocení vaše zažívání. Pomáhá také při hubnutí, protože zahání chuť na sladké a zároveň neobsahuje téměř žádné kalorie. Nazmar nepřijdou ani jadérka grepu, z nichž se vyrábí olej nebo extrakt. 

Unikátní objev

Pokud vám grepy příliš nechutnají, ale rádi byste si dopřáli jejich pro zdraví prospěšných látek, pak můžete sáhnout po doplňku stravy v podobě extraktu z grepových jader. Jejich jedinečný potenciál objevil v roce 1980 Dr. Jacob Harich.

Tento nositel Einsteinovy ceny, doktor a fyzik byl totiž také nadšený zahrádkář a na svém kompostu si všiml, že semínka z grepu jsou odolná proti plísním a hnilobě. Podrobil je tedy podrobnějšímu zkoumání a zjistil, že jsou nejen zdrojem vitaminu C, kyseliny listové, železa, draslíku a vápníku, ale především bioflavonoidů, které mají antimikrobiální účinky. Toho se dodnes hojně využívá. Zevně se hodí extrakt z grepových jader např. při kožních potížích, vnitřně pak pro posílení přirozené obranyschopnosti. A to se v těchto chladných podzimních dnech hodí asi každému.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).