Hlavní navigace

Jak se stát veganem – proč se lidé stávají vegany, jaké výhody to přináší?

Komerční sdělení  Autor: Pixabay.com
Veganství je životní styl, který zahrnuje také stravovací návyky. Vegani a veganky se vzdávají všech živočišných produktů a zároveň se vyhýbají kosmetice a drogerii testované na zvířatech, výrobkům z kůže, peří, vlny nebo hedvábí. Jak se veganem stát a jaké výhody to může přinést?

Sdílet

Důvody k veganství mohou být etické, zdravotní, ekologické i náboženské. Většinou jde o kombinace několika z nich. Jak se stát veganem? Co jedí vegani? Jaké výhody veganství přináší?

Výhody veganského způsobu života

Veganství je pro mnohé synonymum askeze a extrému a vegani bývají označováni za hazardéry se zdravím. Nemusí to tak být. Stačí si hlídat příjem všech potřebných živin. 

Veganský jídelníček může být nečekaně pestrý, vegani se málokdy cítí jako asketici. Skvělou inspirací pro veganské recepty je portál Vegan.cz

Výhod veganského životního stylu je hned několik. Tyto jsou nejpodstatnější:


  • udržitelný způsob života

  • zdravý životní styl

  • prevence obezity, cukrovky a kardiovaskulárních chorob 


Environmentálním důvodem k veganství je fakt, že rostlinná strava zanechává mnohem menší uhlíkovou stopu. Kdyby měl každý člověk spotřebu masa jako průměrný Američan, potřebovalo by lidstvo tři a půl planety, aby se uživilo.

Veganský jídelníček je nejen zdravý, je také pestrý a plný chutí.

Veganství je podle světových lékařských studií zdravý životní styl. Při správně sestaveném veganském jídelníčku funguje jako prevence mnoha onemocnění. Vedle obezity chrání veganský styl stravování před cukrovkou druhého typu a kardiovaskulárními onemocněními.

Veganství je také způsob diety a zdravé stravy pro hubnutí břicha a celého těla. Hubnutí však nebývá primární důvod k veganskému životnímu stylu. 

TIP: Oblíbenou pochoutkou veganů je hummus – pomazánka z cizrny. Stojí za vyzkoušení i v kombinaci se zeleninou. Výborný je hummus s červenou řepou nebo s dýní hokaido.

Veganství má i nevýhody

Také veganství je mince o dvou stranách a může mít i nevýhody. Nejčastěji se zmiňují tyto důvody, proč nebýt veganem:


  • jednotvárný jídelníček

  • společenské omezení

  • nutnost hlídat správnou skladbu stravy


Vegani jsou schopni všechny nevýhody obhájit. Veganská strava nemusí být nutně stereotypní. Správnou skladbu stravy by si měl hlídat každý, bez ohledu na styl stravování. Společenská omezení jsou stále menší. Stále více restaurací s vegany běžně počítá a není problém najít také specializované veganské podniky. 

Jak se stát veganem?

Takovému rozhodnutí by mělo předcházet zamyšlení. Je dobré si nechat vše projít hlavou, rozmyslet si pro a proti a hlavně se v této oblasti vzdělávat a informovat. Pomůže promluvit si s dlouholetými vegany, zeptat se na jejich zkušenosti a tipy a nechat si poradit

Ořechy obsahují důležité tuky a vitamíny nepostradatelné pro veganský jídelníček.

Určitě není vhodné začít s veganstvím ze dne na den. Pro celý organismus je to velká zátěž. Dobré je jít na vše pomalu a postupně. Začít s jedním veganským dnem v týdnu a posléze veganské dny přidávat. A po čase zkusit veganské stravování celý měsíc.

Každý vegan musí dbát na pestrý jídelníček a přísun všech potřebných živin. Na začátek je proto dobré nechat si odborně poradit od dietologa či výživového poradce. Podcenění skladby jídelníčku může vést ke zdravotním problémům.

Správně sestavená veganská strava je častopřínosem pro zdraví člověka. Podle studií lidé z veganství profitují asi po třech měsících, kdy se projeví metabolické efekty a změní se střevní mikroflóra.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).