Hlavní navigace

Vlákno názorů k článku Menstruační kalíšek není pro slabší povahy od molly - Zkuste si ho koupit, nemusíte ho přece používat...

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 26. 4. 2010 23:44

    molly (neregistrovaný)

    Zkuste si ho koupit, nemusíte ho přece používat permanentě. Lze si zvykat. Já ho ze začátku pro jistotu kombinovala s intimkama (víc by nebylo ani třeba) a jediný, kdy je to horší je první noc, to ráno vstanu a utíkám na záchod.

    S čištěním na veřejných wc je nejlepší mít trochu vody v láhvi s sebou… (a umýt si ruce předem).
    Jinak mám zkušenost s používáním kalíšku i v horách a paráda :-). Vždycky jsem řešila, jestli je horší tahat toxický odpad v podobě vložek v batohu nebo nechávat ten plast a chemii v čistých horách. A s flaškou čistý vody a kalíškem se člověk necítí v horách jako predátor.

  • 1. 4. 2013 13:21

    Lenka (neregistrovaný)

    Dobrý den,
    nejsem ani fanatická zastánkyně kalíšku jako jediné metody, ani fanatická odpůrkyně. Jen mě mrzí, že na kalíšek najdete na stránkách výrobců takové ódy, že pak následně zákonitě musí dojít u části žen k výraznému zklamání. Možná by neškodil realističtější popis možností používání, třeba by to odstranilo potřebu opačných extrémních reakcí. Téma menstruace je citlivá věc a každá žena ji prožívá jinak.

    Kalíšek mi vyhovuje tehdy, když mám k dispozici toaletu s umyvadlem, nebo ve dnech, kdy mi stačí kalíšek vyměnit ráno a večer. To jsem pak celý den v klidu a je to opravdu super. Ušetřím za vložky a tampóny, neprodukuji netříděný odpad a mám radost, že jsem se zbavila zánětů, které se mi opakovaly ke konci menstruace při používání vložek a tampónů.

    Rozhodně bych doporučovala v domácím prostředí dostatečně nacvičit zavádění a vyjímání kalíšku, potřísnění oblečení totiž opravdu nastat může, nemáte-li dostatečný cvik, zato máte velmi silnou menstruaci - krev může vytéct, pokud kalíšek zmáčknete, abyste zrušila podtlak. Při vyjímání se musíte dostatečně uvolnit, zvlášť máte-li silné svaly pánevního dna - když jste ve stresu - například na veřejném záchodě, když už na vás někdo klepe :-) - stáhnou se a je to fakt nepříjemné. Zase doporučuji předem nacvičit, než vyrazíte s kalíškem na ples :-).
    Před použitím vždy doporučuji i vymyslet, jak to uděláte s vymýváním. Ušetříte si následný stres. V horách to má všechny výhody, které popsala molly, ale každou z nás, co chodíme po horách, asi napadne, že ta voda vždy k dispozici není, někdy ani na pití. A asi se nám nebude chtít - zvlášť při ms, kdy nám není úplně nejlíp, tahat další lahve navíc. Co pak? Mít s sebou vlhčené ubrousky a KPZ s vložkami (existují i kompostovatelné, stejně jako dětské pleny).
    Atd.
    Je super, že je možné způsoby kombinovat, protože každé z nás vyhovuje něco jiného.
    Hezké dny přeji!
    Lenka

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).