Hlavní navigace

Léky na chřipku možná nebudou volně prodejné

19. 2. 2009

Sdílet

Poslanci přišli s novým seznamem léku na předpis. Tentokrát se jedná o léky Modafen, Nurofen a Coldrex. Ty sice slouží proti chřipce a používají se na astma nebo při alergiích, poslanci však argumentují v pomoci proti narkomanům. Tyto léky totiž obsahují návykovou látku pseudoefedrin, kterou narkomané zneužívají právě k výrobě drog.

Poslanci přišli s novým seznamem léku na předpis. Tentokrát se jedná o léky Modafen, Nurofen a Coldrex. Ty sice slouží proti chřipce a používají se na astma nebo při alergiích, poslanci však argumentují v pomoci proti narkomanům. Tyto léky totiž obsahují návykovou látku pseudoefedrin, kterou narkomané zneužívají právě k výrobě drog.

Nový návrh zákona byl zatím schválen Sněmovnou a čeká se, jak se k problému postaví Senát a prezident. Ministryně zdravotnictví Daniela Filipiová však tento krok považuje za komplikace pro pacienty a věří, že zneužívání pseudoefedrinu se dá zabránit i jiným způsobem. K 31. březnu by měl totiž měl začít fungovat systém elektronických předpisů, podle kterých by lékárník zjistil, zda si pacient léky v poslední době léky s pseudoefedrinem nezakoupil, a také v jakém množství.

O regulaci prodeje léku s pseudoefedrinem už se přitom Ministerstvo zdravotnictví snažilo už v listopadu loňského roku, kdy se snažili zavést prodej léku s pseudoefedrinem a antikoncepcí na občanský průkaz.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka během své krátké redaktorké dráhy vystřídala psaní recenzí pro tištěný hudební časopis za internetový server Vitalia.cz. Mezitím také přispívala do norského školního časopisu.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).