Hlavní navigace

Bio v Bille: Od zrní až po steak

22. 5. 2009

Sdílet

Najít obchod s biopotravinami, pokud hledáte „normální jídlo“ vhodné i pro masožravého manžela, není snadné. Ale české supermarkety se činí a nabízí stále širší sortiment biopotravin. V bio kvalitě si už můžete dopřát téměř vše: od pečiva přes mléčné výrobky, sladkosti až po maso.

Biopotraviny stále více zaplavují supermarkety a hypermarkety v Česku. Není divu, poptávka po produktech ekologického zemědělství roste geometrickou řadou a obchodní řetězce se na ní snaží přiživit, jak nejlépe mohou. Skoro se zdá, že tatam je doba, kdy se biopotraviny krčily kdesi v temném koutku skryty před zraky zákazníků. Dnes se naopak bio pochoutky hrdě vystrkují světu a peněženkám na obdiv. Nejinak je tomu i v rakouské síti supermarketů Billa.

Billa vchod

Supermarkety Billa pokrývají takřka celou Českou republiku. Dají se nalézt v menších i větších městech. Nabízejí široký sortiment potravin, doplněný o drogistické zboží a potřeby pro domácí zvířata. Sympatické je, že se nesnaží konkurenci za každou cenu drtit přehnaně nízkými cenami, ale spíše bohatou nabídkou doplněnou i o gurmánské chuťovky a speciality za poměrně přijatelné ceny. Pravda, dobroty pro labužníky i biopotraviny je lepší hledat spíše v krajských metropolích než na maloměstech, ale obecně se Billa docela snaží dopřát zákazníkovi poměrně slušný výběr. Sama jsem si k nákupu vybrala supermarket v pražské Celnici přímo v srdci Prahy.

Hledejte zelenou

Pro zákazníky, kteří nemají s biopotravinami příliš bohaté zkušenosti nebo prostě jen spěchají, má Billa sympatický naváděcí systém. Produkty ekologického zemědělství jsou vzhledem ke své povaze rozmístěny v několika regálech po celé prodejně, a tak by nemusely být snadno k nalezení. Obchod nabízí prosté řešení, část regálu s biopotravinami je vždy označena zeleným pruhem s nápisem BIO produkt ekologického zemědělství. U bio ovoce a zeleniny je navíc speciální cedule s logem biopotravin. Už na první pohled je jasné, co je bio a co nikoliv. Pokud by to někomu přesto nestačilo, objeví obvykle slovo bio i na cedulce s cenou. U váženého zboží se z popisky dozví i zemi původu.

Hned u vstupu do prodejny jsem narazila na několik košů s bio zeleninou a ovocem, které snadno vyvrátily mýtus, že bio musí být zákonitě nevzhledné, strupovité a nebo dokonce napadené plísněmi. Vše bylo naprosto čerstvé, bez známek únavy nebo poškození. Nepotěšilo mě však,  že ani jeden kousek nepocházel z Česka, případně Rakouska či Německa, odkud se k nám bio ovoce a zelenina nejčastěji dovážejí. Mrkev (47 Kč/kg), rajčata (70 Kč/kg), brambory (40 Kč/kg) i jablka odrůdy Golden Delicious (74 Kč/kg) pocházely z Itálie. Bio banány putovaly až z Ekvádoru a bio cibule (50 Kč/kg) z Argentiny, což působí přinejmenším podivně, když cibule zcela běžně roste v českých podmínkách. Navíc je tak popřený princip ekologického zemědělství minimálně zatěžovat přírodu, protože se při dopravě cibule z Jižní Ameriky vyprodukuje velké množství škodlivin.

Zrní pro vegetariány

bio koutek Billa

V Bille je ke koupi také bio pečivo, výběr je ale výrazně chudší než ve specializovaných prodejnách biopotravin. Vzhledově ani cenově se bio výrobky prakticky nijak neliší od běžného celozrnného pečiva. Bio celozrnný šnek, croissant a tyčinka přijdou shodně na 8 Kč. Pokud se ale chystáte vrhnout na zobání, máte v Bille z čeho vybírat. Ke koupi jsou jednak zahraniční balíčky sušeného ovoce nebo oříšků (od 30 do 60 Kč), ale i české sáčky mimo jiné se sušenými bio meruňkami, při jejichž zpracování se na rozdíl od konvenčně vyráběných nepoužívá síra, a mohou je tak konzumovat i malé děti. Pochutnat si také můžete na sladkých i slaných sušenkách, krekrech a rýžovém chlebíčku.

Základní potraviny jako cukr, mouka nebo těstoviny seženete v Bille bez problémů. Všechny dokonce v několika druzích. Bio luštěniny, stejně jako bio kuskus, pohanka a výrobky z ní jsou naprostou samozřejmostí. Rýže se nabízí v několika variantách, divoká (55 Kč/kg), kulatozrnná a dlouhozrnná (oboje za 33 Kč/kg). V nabídce je také několik druhů koření a bylinek, stejně jako olejů a kečupů.

Bio pro masožravce

bio šunka, salám

Pokud chcete pro bio nadchnout i zaryté odpůrce, osvědčenou taktikou je nabídnout jim pořádný kus žvance nejlépe živočišného původu. Billa deklaruje, že nabízí různé druhy vepřového, hovězího, jehněčího masa a chlazených kuřat v celku. Dohromady to je asi 20 variant masa k přímému kuchyňskému zpracování.

Skutečnost je ale o poznání méně barvitá. V době mé návštěvy se prodávala jehněčí kližka a pečeně s kostí, dva druhy vepřového a tři hovězího. Všechno maso bylo zhruba o 50 až 100 % dražší než konvenčně produkované. Příjemné ale je, že pocházelo z českých farem, tedy nevozí se z dalekých zahraničních končin. Postupně se v Bille začínají objevovat i uzeniny. Osobně mě zaujal bio lovecký salám, na jehož obalu je uvedeno, že k výrobě 100 g výrobku, bylo použito 149 g masa.

Jste spokojeni s nabídkou bioproduktů v supermarketech Billa?

V supermarketu si svoje najdou také příznivci mléka a mléčných výrobků. V této kategorii je cenový rozdíl mezi bio a obyčejnými produkty nejmenší. Ke koupi se nabízí české bio jogurty, české mléko, český ochucený tvaroh (vanička 18 Kč) a rakouská zakysaná smetana i několik rakouských jogurtů. V nabídce jsou také vážené české tvrdé sýry, eidam (235 Kč/kg), uzený eidam (275 Kč/kg) a ementáler (255 Kč/kg). K tomu balené plátkové sýry opět z Česka.

Košík plný dobrot

bio syry

Na to, že je Billa supermarket, nabízí velmi slušný výběr biopotravin. Navíc je uzpůsobený žaludku běžného českého spotřebitele, takže se z nakoupených výrobků dá uvařit „normální jídlo“, kterým nepohrdne ani muž tvrdošíjně odmítající zdravou stravu. Příznivý je také poměr mezi zahraničními a českými produkty ve prospěch domácích. Ačkoliv má Billa vlastní privátní řadu bio potravin rakouského původu (prodává se pod označením Ja! Natürlich), v pražské Celnici jsem objevila jen několik jejich zástupců.

Celkově mě Billa příjemně překvapila. Potěšil mě poměrně bohatý výběr, přehledné označení biopotravin a hlavně dostatek českých výrobků. Co by ovšem mohla Billa vylepšit, je více ovoce a zeleniny od českých dodavatelů nebo minimálně od nejbližších sousedů. Možná by pak kilogram jablek nevyšel tak draho. Pokud si ovšem chcete dopřát běžný nákup v bio kvalitě, je tento supermarket dobrou volbou.

Foto: Ivana Dvorská, Vitalia.cz

Billa Celnice
V Celnici 1031/4
Praha 2
Tel.: 222 240 401
Otevírací doba:
Po-So: 7–21 h.
Ne: 8–21 h.
www.billa.cz

Další články:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autorka je už od dětství velmi zvědavá a neustále se ptá, proč něco tak je nebo není. Miluje vaření a výpravy za chutěmi a vůněmi.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).