Hlavní navigace

Kojení do dvou let povinně. To je nápad!

29. 1. 2014

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Hloupý, ovšem. A naštěstí ne náš. Doufejme, že tento návrh ze zahraničí se nestane inspirací pro české zákonodárce.

Zákon, který má zavést povinné kojení dětí do dvou let jejich věku, chystají Spojené arabské emiráty, citují média informaci z The National (www.thenational.ae). Členové rady prezidenta se domnívají, že každé dítě má právo být kojeno. Dokonce vědí přesně do kdy: „Je to právo každého dítěte do dvou let věku,“ uvedl jeden z radních. Práva matek na cokoli se zřejmě neřeší. Ani skutečnost, že některé ženy kojit nemohou, nezvládnou (o nechtějí ani nemluvě), a to navíc až do dvou let.

Matkám, které nebudou schopné kojit, mají být přiděleny kojné. Žena, která v rozporu se zákonem zanedbá své povinnosti, tedy kojení dítěte do dvou let, může být potrestána.

Radní návrh odůvodňují nejen blahodárností mateřského mléka, ta je všeobecně známá a nikdo ji snad již nezpochybňuje. Kojení má být povinností i kvůli tomu, že se při něm vytváří silné pouto mezi matkou a dítětem. O nezbytnosti kojení pro vztah matka-dítě však není jednoznačně přesvědčena laktační poradkyně Ivana Fischerová. Během desetiletí praxe už viděla kojit (i nekojit) tisíce dětí a kojení v tomto ohledu podle ní není nijak mimořádně důležité. „Když by maminka nemohla kojit a chovala se k dítěti hezky, s láskou, tak kojit pro vztah nemusí. Nemyslím si o ženách, které nechtějí kojit, nebo z nějakého důvodu nemohou, že by byly špatné matky,“ říká ve velkém rozhovoru Neumíme správně kojit. Na internetu je milion špatných rad.

Proti „kojicí povinnosti“ se již ozvala tamní ministryně sociálních věcí i mezinárodní nevládní organizace. Kojení je sice blahodárné, ale vymáhat ho ze zákona a dávat jako povinnost?

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Redaktorka, editorka, dlouholetá šéfredaktorka serveru Vitalia.cz (do června 2022)

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).