Hlavní navigace

Šestinedělí bez slz, zácpy a padání vlasů

Sdílet

 Autor: Isifa.cz
Čerstvé matky vedle radosti z dítěte trápí typické potíže spjaté s obdobím šestinedělí. Poporodní hojení, problémy s vyprazdňováním či deprese lze řešit přírodní cestou.

Šestinedělí můžeme rozdělit na rané a pozdní. Rané šestinedělí trvá do desátého dne a během něj se hojí rány po porodu a stabilizuje se tvorba mléka. V tomto období má být žena v nejužším spojení se svým dítětem. Pozdní šestinedělí končí zhruba po šesti až osmi týdnech. Žena se přizpůsobuje životu s miminkem, zatímco v jejím těle dochází k hormonálním změnám.

Toto období mohou provázet některé typické zdravotní obtíže, spojené s dlouhým obdobím těhotenství, vlastním porodem a návratem tělu k normálu. Jak na ně šetrně a bez chemie?

Poporodní poranění

První dny po porodu, tedy v raném šestinedělí, by se maminka i dítě měly pomalu zotavovat po namáhavém porodu. Žena by si měla odpočinout, tedy co nejvíce ležet, aby se dobře zacelily porodní rány a začalo se tvořit mateřské mléko.

Drobná poranění měkkých porodních cest se po porodu obvykle rychle zhojí. U většiny trhlin pochvy, vulvy a hráze je nutná pravidelná hygiena, tedy sprchování či sedací koupele.

Hojivé sedací koupele

Levandule a čajovník pomůžou vydezinfikovat a zhojit rány i jizvy. K těmto účelům velmi doporučuji éterické oleje z levandule a čajovníku (tea tree) v kombinaci se solí z mrtvého moře ve formě sedací koupele.
Potřebujeme: 1 hrst mořské soli, 2 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky éterického oleje z čajovníku (tea tree)
Postup: Tuto směs rozpustíme v teplé vodě, sedací koupel by měla trvat 10 minut. Tuto proceduru provádíme 1–2× denně po dobu 5 dnů.

Hojivý sprchový olej

V některých porodnicích není možnost si připravit koupel, ale pouze sprchu. Ke sprchování můžeme použít olej, který si namícháme následovně:
Potřebujeme: 4 lžíce mandlového oleje, 2 kapky éterického oleje z levandule, 2 kapky éterického oleje z čajovníku
Postup: Ingredience smícháme a vzniklou směs používáme jako sprchový gel.

Pozor! Nikdy nepoužíváme neředěné éterické oleje, protože se nerozpouštějí, plavou na hladině a můžou se dostat do očí, úst či genitálií a způsobit podráždění. Proto je nutné je zase smíchat s emulgátorem, například mlékem, smetanou, medem, rostlinným olejem, mořskou solí.

Zácpa

Šestinedělí obvykle provází obtížné a méně časté vyprazdňování střev. S těmito problémy nám výrazně pomůže lněné semeno a švestky.

Nápoj z lněného semínka

Potřebujeme: 1 polévkovou lžíci lněného semene, 3 dl vroucí vody
Postup: Ráno semínko přelijeme vroucí vodou a vše necháme do večera odpočívat. Večer kolem 18. hodiny celou sklenici vypijeme a ráno je úspěch zaručen.

Přírodní projímadlo

Večer naložíme 7–10 bio sušených švestek do čisté vody a ráno je nalačno sníme a zapijeme vodou, v níž byly naložené.

Nervozita v šestinedělí

Při porodu a následně po něm dochází k velkým hormonálním změnám, které velmi silně působí na psychiku žen. Ty se stávají citlivější, plačtivější, zranitelnější, úzkostlivější. Dovedou se často rozplakat bez zjevné příčiny. Ve většině případů jim pomohou rozhovory s ženami, které již porod zažily, či někým blízkým. Maminky potřebují podržet, vypovídat se a ujistit, že na všechno nejsou samy a mají o koho opřít.

K tématu: Šestinedělí: Jak ho přežít a nezbláznit se

Uvolňující bylinková koupel

Potřebujeme: 2 lžíce levandule, 1 lžíci chmelových šišek, 3 lžíce meduňky, 2 lžíce heřmánku, 1 litr vroucí vody
Postup: Léčivky přelijeme vroucí vodou a vše necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a vzniklý čaj nalijeme do vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Pro zintenzivnění jejího účinku si dopřejeme ještě dvacetiminutovou relaxaci. Tuto proceduru provádíme po dobu 5 dní.

Koupel v soli snižuje nervové vypětí

Slané voda se může pyšnit silnými detoxikačními účinky. Čistí tělo, ale s ním i mysl. Potřebujeme: 1 kg soli, vanu horké vody
Postup: Sůl nasypeme do horké vody ve vaně. Koupel by měla trvat 15 minut. Po této proceduře je vhodné si dopřát 25 minut relaxaci v teplé dece. Opakujeme 3 až 4 dny po sobě.

Čtěte dále: Mořská voda a sůl prospívají našemu zdraví. I doma ve vaně

Není třeba hned vymýšlet kdo ví co nebo sahat po lécích. Na chmury platí i obyčejný pohyb. Každodenní procházka do přírody pomůže získat lepší náhled na svět.

V pozdním šestinedělí se u některých maminek objevuje také velká zapomnětlivost. Ta bývá často příznakem anémie, nedostatku železa. Aby žena tomuto problému předešla, je dobré pravidelné užívání dýňového oleje, po 1 lžičce denně.

K tématu také: Nedostatek železa srovnají některé potraviny, hlavně ty červené

Padání a kvalita vlasů

Padání vlasů je velmi častým problémem u maminek na konci šestinedělí. Ženy obvykle s hrůzou sledují, jak jim řídne kštice. Brzy se však tato situace změní, vlasy opět začnou růst a dokonce se stává, že se změní jejich struktura. Jemné vlasy se zpevní, rovné zase zvlní a naopak.

Růst a kvalitu vlasů však můžeme podpořit. Vitaminy a minerální látky vyživují vlasové kořínky, pro růst a hustotu jsou důležité vitaminy A, E, skupina vitaminů B a C. Z minerálů je to především zinek a křemík. Všechny tyto látky a daleko víc obsahuje v přírodní formě rakytník řešetlákový. Lze ho běžně koupit ve formě šťávy, sirupu či čaje.

Na zlepšení kvality vlasů rovněž doporučuji užívání nenasycených mastných kyselin. Na ty i další cenné látky jsou bohaté rostlinné oleje, jako například dýňový, mandlový, pupalkový či lněný. Doporučuji po dobu 4 měsíců užívat po 1 lžičce od každého, dodají vlasům lesk.

Bylinkové odvary pro zdravé vlasy

Kopřiva - podporuje růst vlasů a jejich pružnost a lesk. Zároveň je posiluje a zamezuje vypadávání.
Bazalka – podporuje růst vlasů a usnadňuje jejich rozčesávání.
Jednu hrst bylinky přelijeme 2 litry vroucí vody a necháme 30 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a použijeme na poslední opláchnutí a mírnou masáž vlasové pokožky. Pak již neoplachujeme.

Tonikum proti vypadávání vlasů

Potřebujeme 2 lžíce květů a listů lichořeřišnice, 1 lžíci kopřivového kořene, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky, 2 dl destilované vody
Postup: Léčivky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si denně, po dobu 3–4 měsíců, masírujeme vlasovou pokožku.

Výživný žloutkový zábal

Osvědčeným receptem, který používaly již naše babičky, je směs žloutku, 4 kapek citronové šťávy a 1 lžíce olivového oleje. Můžeme rovněž použít i jiný rostlinný olej, například mandlový, sezamový, jojobový, dýňový.
Směs naneseme na vlasy, vše přikryjeme potravinářskou fólií, zabalíme do ručníku a necháme 2 hodiny působit. Po uplynutí této doby vlasy jemně umyjeme.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Přírodní terapeutka, zabývá se fytoterapií, aromaterapií, celkově zdravým životním stylem. Autorka několika knih…

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).