Hlavní navigace

Názory k článku Jak uvařit vejce, aby konečně neprasklo?

  • Článek je starý, nové názory již nelze přidávat.
  • 30. 3. 2013 0:36

    Jarda_P

    Vejce na tvrdo varena deset minut? Autorka ma zrejme k dispozici pstrosi vejce. Ale slepici se vari na tvrdo pet minut od pocatku varu, kdyz se vlozi do studene vody. Po deseti minutach by byla uz pekne hnusna a mela by asi onen zmineny nazelenaly zloutek a patrne i sirny zapach a prichut. Fuj!

  • 30. 3. 2013 10:43

    vajco (neregistrovaný)

    vajcia najcastejsie praaknu kvoli teplotnemu soku, preto ak chcete varit vajce na tvrdo, vkladajte ho do studenej vody.
    a velmi dolezite je ze voda pri vareni vajec NESMIE VRIET - teplota vody by nemala presiahnut cca 83 stupnov celzia, prave vysoka teplota je to co sposobuje zlu chut a farbu vajca.
    skuste si vygooglit "food lab boiled eggs" - hned prvy najdeny vysledok velmi pekne vysvetluje chemicke a fyzikalne procesy co sa deju pri vareni vajec. Len si musite teploty v clanku preratat z Fahrenheitov na Celzia
    ale to co tam pisu naozaj funguje - napr. vajcia na makko varim podla clanku 8 a pol az 9 minut (to nie je chyba, naozaj je to osem a pol az devat minut) - ale pri teplote 80 stupnov (+/- 2-3 stupne, pomaham si zavarovacim teplomerom), vajcia vkladam rovno z chladnicky do horucej vody.

  • 17. 5. 2013 12:04

    Radek (neregistrovaný)

    Při vaření vajíček jde o dvě věci.

    Za prvé: Aby bylo vejce např.naměkko vždy tak, že bílek je tuhý a žloutek je tekoucí a vláčný.

    A za druhé: Aby se mi to vždy opakovaně povedlo.

    Tyhle dvě kritéria splnilo jenom hudební minutka s melodiemi pro každý stupeň tuhosti, má totiž v sobě přímo zabudovaná čidla sledující automaticky čas a teplotu vaření. Test byl odvysílán na ČT 2

  • 17. 4. 2014 5:49

    Dawe (neregistrovaný)

    Mě vejce přestala při vaření praskat,když jsem je začal vařit na hliníkovém napařováku na knedlíky,protože jsem si všimnul,že jinak vejce při vaření poskakují po dně hrnce,jak se odspoda uvolňují při vaření bublinky a podle mne se tím nepatrným poskakováním vždycky nějak naruší skořápka a vejce praskne. Když dám do hrnce i napařovák na knedlíky,tak vejce nejsou přímo na dně,neposkakují a z pravidla nepraskají. Taky ještě do hrnce přidávám hrstku soli ale nevím,zdali to má nějaký účinek,protože sůl jsem přidával i před tím,než jsem začal používat napařovák a vejce stejně mnohdy praskala.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).