Hlavní navigace

Farmářské trhy Obora v Příbrami zvou k návštěvě

18. 8. 2010

Sdílet

V sobotu 21. 8. od 8 do 12 hodin se na Dvořákově nábřeží v Příbrami budou konat 2. Farmářské trhy Obora. Co si můžete přijít nakoupit, prohlédnout či ovonět? Organizátoři se snaží držet hesla „Nespravuj, co funguje“ a zachovají obdobný sortiment, který posledně sklidil úspěch. Základem bude opět sezónní ovoce a zelenina. Přibudou jablka, hrušky, švestky (možná hroznové víno z Moravy, záleží na sluníčku). Znovu bude mák a kmín z Počepic.

V sobotu 21. 8. od 8 do 12 hodin se na Dvořákově nábřeží v Příbrami budou konat 2. Farmářské trhy Obora.

Co si můžete přijít nakoupit, prohlédnout či ovonět? Organizátoři se snaží držet hesla „Nespravuj, co funguje“ a zachovají obdobný sortiment, který posledně sklidil úspěch. Základem bude opět sezónní ovoce a zelenina. Přibudou jablka, hrušky, švestky (možná hroznové víno z Moravy, záleží na sluníčku). Znovu bude mák a kmín z Počepic.

Nabídku brambor z Bělčic a od Litoměřic rozšíří Mokřice. Tentokráte snad opravdu přijedou vína z Moravy, dorazí i pálenka z Rtišovic. Pivovar Herold slíbil rozšířit sezení, takže u piva bude možné posedět s klobáskou z Blovic, nebo grilovanou rybou z Blatné (prý budou i grilovat).

Kromě klasického medu, bude k mání i lesní med (včelkami sbíraný z tzv. „medové rosy“ na jehličí, kde je vylučována mšicemi) a pastovaný med (1. jarní řepkový, upravený mícháním – dobře se nabírá a nestéká).

Měly by se prodávat vejce ze soukromého chovu z Mirovic. Mléko a kozí sýry Farmy Březí, Čapí letky a nově i z úpatí Doupovských hor. Obrovské bloky ementálského sýra a staročeské cukrovinky se už chystají na cestu ze Štěkeně.

Místní pekařka a cukrářka přivezou snad o trochu víc chleba, pečiva a sladkostí než posledně a chybět nebudou ani perníčky z Nučic.

Najděte si FARMÁŘSKÝ TRH přímo vám na míru! 

Můžete také hodnotit jednotlivá tržiště nebo vkládat vaše tipy a postřehy.

Hledáte trh páteční v okolí Prahy? Sobotní na Moravě? Najdete ho v našem katalogu! Pomozte nám ho doplňovat a vylepšovat.

Slabých 50 km od Příbrami, v obci Slapy, vznikla sociálně terapeutická „dílna“, která pomáhá dospělým lidem s mentálním postižením zapojit se do společnosti. V téhle dílně (ona je to spíš moderně vybavená provozovna), která se jmenuje „Dobroty s příběhem“, vyrábějí nakládané plísňové sýry a utopence. „Kdysi jsem slyšel úžasné krédo ředitele obdobného ústavu z Prahy, který říkal, že cílem jeho práce je udělat z příjemců sociálních dávek plátce daní. A protože si hrozně vážím lidí, kteří se rozhodnout rvát se s nepřízní osudu, místo aby s pláčem seděli na zadku, oslovil jsem je a oni slíbili, že přijedou,“ říká za realizační tým Farmářských trhů Obora Ing. Michael Shrbený. „ Tímto tedy předkládám vaší zvláštní pozornosti „Dobroty s příběhem“ – jejich klasické utopence, nebo jejich nakládané hermelíny (klasické, s brusinkami, se sušenými švestkami, s bylinkami a ořechy).“

„Ohledně kapříků z Obory doporučuji rodičům vybavit děti starým kouskem chleba. Jeden chlapeček se je posledně snažil nakrmit nalezeným cigaretovým nedopalkem, ale co vím, jsou to všichni zapřisáhlí nekuřáci,“ doporučuje Michael Shrbený. „Když projdete s dětmi kolem mokřické kozy na přilehlé zahradnictví, měli by tam být po dobu trhů 2 koně, na pokoukání i na povožení. Pocházejí z Orlova, ze stáje Háhýdu. A tak mě napadá, že tím české „farmáře“ začínají pěkně doplňovat i čeští „rančeři“. Takže přijďte všichni, jste srdečně zváni.“

Aktuální termíny, informace a zajímavosti najdete na Vitalia.cz pod heslem FARMÁŘSKÉ TRHY

Přehled všemožných farmářských, venkovských a dalších trhů, pravidelně aktualizované termíny, sortiment, články k tématu…

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).