Česnek je třeba rozmačkat

Autor: SXC

Vůni česneku způsobuje léčivá silice. Má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látka vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí či rozmačkání.

Česnek je pro svou léčivou sílu oceňován již po tisíciletí. Působí jako dezinfekční prostředek, ošetřuje cévy, chrání před nejrůznějšími virovými infekcemi a pomáhá zvyšovat obranyschopnost našeho organismu. Proto si právem zaslouží čestné místo v naší kuchyni, ale i v lékárničce. (Přečtěte si: Domácí bylinková lékárnička)


Autor: SXC

Česnek má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti.

Co v česneku najdeme?

Česnek je bohatý na bílkoviny, cukry, vitamín C, vitamíny skupiny B, v listech se nachází karoten. Dále hořčík, draslík, vápník, fosfor, železo, mangan, zinek, jód, měď. Je i zdrojem flavonoidů, které uvolňují cévní spasmy, snižují krevní tlak a podporují vylučování cholesterolu. Tyto sloučeniny také vážou kancerogenní nitrosaminy a aflatoxiny. Vědecké výzkumy potvrdily, že podávání flavonoidu z česneku výrazně snížilo riziko nádoru tlustého střeva.

Léčivé účinky česneku

Tato zelenina dokáže předcházet srdečním chorobám různými způsoby – například snižuje shlukování krevních destiček jejich přilnavost ke stěnám cév, takže brání tvorbě trombů, které jsou příčinou srdečních příhod. Česnek rovněž rozpouští bílkoviny vytvářející krevní sraženiny, což může ovlivnit tvorbu usazenin. Dále snižuje krevní tlak a cholesterol. Česnek také výrazně posiluje imunitní reakci organismu, zvyšuje tvorbu T-lymfocytů. Jeho pravidelné užívání potlačuje hnilobné a kvasné procesy ve střevech. Je úžasnou doplňkovou léčbou nachlazení, chřipky, angíny, průjmů i zánětu středního ucha. Rovněž je aktivní proti střevním parazitům. Užívání česneku snižuje zánětlivost a bolestivost kloubů.

ROZHOVOR: Revma je nic neříkající termín pro jakoukoli bolest kloubů

Česnek – antiseptický poklad

Česnek má charakteristickou vůni. Tu způsobuje silice, která obsahuje síru a má silné antiseptické vlastnosti. Nejúčinnější látkou je allicin, který vzniká až při mechanickém poškození česnekových buněk – rozříznutí, rozmačkání. Začne se totiž uvolňovat enzym, díky němu se přeměňuje neaktivní sloučenina alliin na allicin. Allicin úžasně likviduje celou škálu různých bakterií, plísní, virů a kvasinek, například původce úplavice, tyfu, cholery, tuberkulózy, je účinný proti stafylokokům, streptokokům, prvokům (Trichomonas vaginalis) atd. Ale jeho nevýhodou je, že není stálý a rychle se rozpadá. Organismus jej během sedmi hodin vyloučí.

TIPY: ČESNEK PRO ZDRAVÍ

Česneková šťáva zatočí s bacily

Potřebujeme: 7 paliček česneku, rostlinné mléko nebo kefír
Postup: Česnek odšťavníme a šťávu uschováme v ledničce. Užíváme ji 3× denně po lžičce v 1 dl mléka. Tento přípravek bychom měli konzumovat 5 dní.

Česnekovo-sójový olej likviduje nežádoucí bakterie

Česnek je silný léčivý prostředek při bakteriálních onemocněních žaludku a střev.
Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 1 dl sójového oleje
Postup: Česnek rozdrtíme a smícháme ho se sójovým olejem. Vše necháme 12 hodin odpočívat, pak uchováváme v lednici. Po dobu 3 týdnů každý večer vypijeme 1 štamprle tohoto oleje.

Česnek zatočí s nachlazením a chřipkou

Při prvních příznacích prochladnutí, únavy, bolestí kloubů a zvedající se teploty si můžeme ulehčit touto osvědčenou recepturou. Přípravek je poněkud chuťově nepříjemný, o to je však účinnější.
Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 2 cibule, 2 dl mléka nebo kefíru
Postup: Oba druhy zeleniny rozmixujeme v mléce. Nápoj po douškách vypijeme. Tento postup provádíme 2× denně po dobu 4 dnů.

Česnečka nás taky postaví na nohy

Potřebujeme: 3 dl vody, 4 stroužky česneku, mořskou sůl, 2 lžičky olivového oleje, 1 vajíčko, 1 na kostičky nakrájenou bramboru, 1 lžíci nastrouhané mrkve, půl lžičky kmínu
Postup: Na oleji opražíme mrkev, pak ji zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme a necháme přijít k varu. Jakmile voda začne vřít, přidáme rozšlehané vajíčko a brambory a vaříme je doměkka. Nakonec dodáme rozmačkaný česnek, zamícháme a můžeme podávat.

Česnekový obklad při kašli

Tento obklad uvolňuje hleny a podporuje vykašlávání.
Potřebujeme: kostku tučného tvarohu, 3 rozmačkané stroužky česneku, lněný šátek
Postup: Tvaroh smícháme s česnekem, vzniklou směs naneseme na šátek a vše zabalíme. Hrudník namažeme olivovým olejem nebo sádlem a přiložíme na něj obklad. Vše převážeme ručníkem a necháme hodinu působit. Pak sundáme a hrudník omyjeme. Obklad provádíme 1× denně po dobu 4 dnů.

Česnekový olej uvolní bolavé klouby a svaly

Potřebujeme: 4 stroužky česneku, 7 lžic olivového či sezamového oleje
Postup: Česnek rozdrtíme a smícháme ho s teplým olejem. Vše necháme 15 minut odpočívat, poté přecedíme a hotovým olejem natíráme bolavé partie. Provádíme denně po dobu 14 dní.

Na mykózy, opary a bradavice platí česnek

Potřebujeme: 1 malý stroužek česneku, 2 lžíce jablečného či vinného octa
Postup: Česnek rozdrtíme, smícháme s octem a vše necháme 15 minut odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme. Vzniklým octem 4× denně potíráme postižená místa až do úplného vyhojení.

Česneková kúra na odstranění vápenatých usazenin z těla

Česnek výborně rozpouští a následně brání vzniku tukových a minerálních usazenin cévních stěn. Nemusíme mít strach z nepříjemného zápachu, protože v kombinaci s citronem není vůbec cítit.
Potřebujeme: 30 oloupaných stroužků česneku, 5 nakrájených neoloupaných bio citronů
Postup: Přísady rozmixujeme, ke vzniklé kaši přidáme 1 litr vody a vše přivedeme k varu. Pozor, necháme ale jen jednou převařit! Pak scedíme a nalijeme do lahve. Nápoj uschováváme v ledničce.
Užívání: První týden 3× denně 1 lžičku, potom přejdeme na 3× týdně 1 štamprle po dobu 4 týdnů, pak je vhodná 10denní pauza a můžeme zase na 3 týdny pokračovat s užíváním. Tento postup se doporučuje provádět cca každé 3 roky.

Česnekový elixír dlouhověkosti

Tento nápoj je vhodný pro celkovou očistu a regeneraci organismu. Dále jej doporučuji užívat při nemocech cévního systému či zánětlivých onemocněních.
Potřebujeme: 350 g oloupaných rozmačkaných stroužků česneku, 200 ml lihu nebo kvalitní ovocné pálenky
Postup: Česnek zalijeme alkoholem a vše necháme 10 dní v teple odpočívat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme a necháme ještě 2 dny odpočívat.
Užívání: Česnekové kapičky si kapeme do 1 dl mléka (můžeme použít i rostlinné). Důležité je dodržet přesné dávkování:

  • 1. den 3× denně 1 kapku
  • 2. den 3× denně 2 kapky
  • 3. den 3× denně 3 kapky
  • 4. den 3× denně 4 kapky
  • 5. den 3× denně 5 kapek
  • 6. den 3× denně 6 kapek
  • 7. den 3× denně 7 kapek
  • 8. den 3× denně 8 kapek
  • 9. den 3× denně 9 kapek
  • 10. den 3×  denně 10 kapek

Potom užíváme 3× denně 10 kapek až do úplného využívání tinktury. Tuto kúru bychom  měli provádět 1× ročně.

Omlazující česnekové víno

Potřebujeme: 5 velkých paliček česneku, 1 litr kvalitního bílého vína, 5 lžic medu
Postup: Česnek prolisujeme, zalijeme vínem a nakonec přidáme med. Vše necháme 14 dní louhovat. Poté přecedíme a užíváme 3× denně 1 lžíci až do úplného vypotřebování.

Česnek uklidňuje průjem

Nápoj z česneku a červené řepy je osvědčeným prostředkem při průjmových obtížích.
Potřebujeme: 1 lžíci čerstvé česnekové šťávy, 2 dl čerstvé šťávy z řep
Postup: Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme po douškách během dne po dobu 3 dní.

Není česnek jako česnek

Na pultech našich obchodů je k sehnání většinou česnek pocházející ze zahraničí, nejčastěji z Číny. Ten ale není tak aromatický jako český, je méně ostrý a mdlé chuti. Vše se podřizuje nízké ceně. Rozhodně ho nedoporučuji. Pokud se vám ale podaří sehnat český česnek, vybírejte paličky podle barvy. Za nejkvalitnější je považován ten, jehož paličky mají narůžovělou nebo nafialovělou barvu.

POZOR! Lidé, kteří nejsou zvyklí pravidelně konzumovat česnek, musí s jeho užíváním začít pomalu a opatrně. Větší náhlá dávka by mohla vést k odloupnutí silnější vrstvy sklerotických usazenin a tím i následné embolii. Je důležité dodržovat uvedené dávkování.

Čtěte dále: Laik nemá moc šancí poznat, jaký česnek kupuje

7 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 27. 4. 2016 14:35