Hlavní navigace

Breathariáni prý jídlo k životu nepotřebují

24. 1. 2012

Sdílet

 Autor: nourriture.pra­nique.free.fr
„Henri Monfort je příkladem lidských možností,“ říká o propagátorovi breathariánství, který nejedl 9 let, lékař a odborník na výživu. „Nevěřím, nevěřím, nevěřím,“ oponuje jeho kolega.

Dokážete si představit, že byste nejedli vůbec žádné maso? Dokážete si představit, že byste jedli pouze syrovou stravu rostlinného původu? A dokážete si představit, že byste nejedli vůbec nic?!

Asi těžko, viďte. Pokud máte pocit, že vám před očima tancují otazníky, klidně jich ještě pár přidám. Věříte tomu, že je možné žít pouze ze vzduchu a z vody a v leckterých případech ani to ne? Ptáte se, jak by to bylo možné, když lidé na světě od pradávna umírali hladem a anorektičky ztrácející se před očima ostatní nutili z dobré vůle do jídla ve výkrmnách? Odpovědí pro vás by mohlo být několik tisíc breathariánů, kteří si šťastně a vesele běhají po světě, aniž by se museli obtěžovat sháněním potravy, trávením a jeho nepříjemnými doprovodnými projevy včetně následného a mnohdy ne příliš zábavného pobytu na záchodě. Jedná se snad o podvodníky?

Výživa musí být. Ale jaká?

Možná si říkáte, že to už je přece jenom extrém. Skousli jsme všechny ty vegetariány, vegany, makrobiotiky, frutariány či vitariány, ale nejíst vůbec? To už je moc. Nějaká výživa přece musí být! Ano, také je. Breathariáni se totiž živí pránou.


Autor: Copyright © 123RF Stock Photos

Prána? Stačí k životu?

To už spíš uvěřím v amarouny, říká si jistě nejeden z vás. Prána! Co je to prána? Prána je vesmírná energie, podstata veškerého života. Pránu dýcháte, polykáte, jste jí tvořeni. Breathariáni jsou přesvědčeni o tom, že nepotřebují přijímat fyzickou potravu, stačí jim přijímat pránu. Dělají to s takovou samozřejmostí, s jakou běžný člověk po příchodu domů z práce vyžere celou lednici. Na rozdíl od řady konvenčních konzumentů fyzické potravy jsou však breathariáni zdraví a spokojení se svým životem. Sice si je těžko můžete představit na šachtě při rubání uhlí nebo jiné fyzicky namáhavé práci, zato se jim dostává síly duševní a rozšiřují se jim hranice vnímání.

Než vám povím, jak jsem potkala breathariána, a podotýkám, že nejenom já, také mnoho a mnoho dalších zvědavců, kteří v listopadu 2011 navštívili přednášky Henriho Monforta, který přijal pozvání Jaroslava Duška a obšťastnil nás svou jiskrnou přítomností ve zcela narvaných kinosálech ve všech velkých městech po celé naší republice, zeptám se vás, kolik z vás je spokojeno se svou váhou, netrpí žádnou potravinovou nesnášenlivostí či alergií, má pravidelnou stolici a dosud funkční slinivku a žlučník?

Kdo je breatharián?

Člověk, který k životu nepotřebuje fyzickou potravu, ale čerpá energii (včetně všech minerálů, vitaminů a pod.) z prány. Breathariánem se může stát každý, většinou je přibližně dvouletá příprava a celý přechod zakončí cyklus 21 dnů, kdy se člověk vzdá fyzického jídla a přesvědčí své buňky o tom, že jídlo nepotřebuje, začne žít z prány. Přejít k životu z prány je možné jak na kurzech, tak i samostatně.

Zdroj: Wikipedia

Muž, který devět let nejí

Známý francouzský breatharián, léčitel a šaman Henri Monfort, který se už devět let živí pránou, tvrdí, že člověk využívá jen 15 % živin z potravy, kterou přijímá, a tím, že lidé přestanou jíst, přestanou být také nemocní. Pránická výživa je prý jediná cesta ke spokojenosti, harmonii a k absolutnímu zdraví. Člověk se zbaví nemocí i strachu ze smrti. Například Australanka Jashmueen, autorka několik knih o pránické výživě, se přechodem na pránickou stravu údajně zcela vyléčila z rakoviny.

„Nevěřím, nevěřím, nevěřím,“ říká ale odborník na výživu a autor několika bestsellerů MUDr. Igor Bukovský. „Podle mého názoru je panem Monfortem popisovaný způsob života z biologického i fyziologického hlediska nemožný. Namísto dlouhých odborných argumentací použiji zdravý selský rozum – pokud máme akceptovat přírodu a její mechanismy, procesy a vztahy, k čemu má člověk trávicí systém, když ho nepotřebuje? Jsme snad dvojím živočišným druhem? Nedokonalým, který potřebuje fyzickou potravu a tedy i trávicí systém, a dokonalým, který nic z uvedeného nepotřebuje? Opravdu jsou všechny ty orgány, tkáně, mitochondrie, enzymy a hormony nepotřebné? V letech 1996–2002 jsem působil jako předseda Evropské vegetariánské unie a už tehdy jsme řešili podobné otázky. Odborná sekce EVU tehdy zaujala jednoznačné stanovisko: Člověk je závislý na přijímání pestré potravy, která obsahuje dostatek bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů, minerálů, stopových prvků a různých dalších mikrosložek potravy.“

Jak se stát breathariánem


Autor: nourriture.pra­nique.free.fr

Henri Monfort navštívil ČR na pozvání Jaroslava Duška

S Henrim Monfortem jsem se setkala na přednášce v kině Luna v Ostravě. Bylo mi ctí poznat tak zajímavého a duchaplného člověka, který na to, že devět let nic nejedl a pije pouze vodu, bylinné výluhy a kávu (a já mu to věřím) rozhodně nevypadal, jako by byl devět let po smrti. Překvapilo mě, že mnohem více než nevěřících Tomášů bylo v sále lidí, kteří dávali svými otázkami najevo opravdový zájem a hluboké pochopení. Věřím, že někteří z nich už možná dokonce i zkoušeli přejít na pránickou výživu nebo sbírali informace a motivaci k přípravě na tento odvážný životní krok.

Tady je potřeba varovat a varoval také Henri Monfort. Breathariánství není pro každého a je třeba si uvědomit, že člověk opravdu může zemřít. Výše zmíněná Jashmueen byla údajně dokonce i vyšetřována a posléze zproštěna viny poté, co na základě inspirace její knihou tři lidé pokoušející se o přechod na pránickou stravu zemřeli.

Podle Monforta je potřeba nejprve absolvovat jednadvacetidenní půst, nepřestávat však pít (což Jashmueen zakazuje) a po této detoxikaci a očistě při dodržení určitých podmínek dochází k přechodu na pránickou výživu. Pokud nejsou podmínky dodrženy, musí člověk začít jíst, jinak zemře. Tady vyvstává otázka, proč tedy lidé na celém světě umírají hlady, když mají druhou možnost. Monfort tvrdí, že hladovění ve světě je řízený destruktivní program. Ale možná, že těm lidem ještě o té druhé možnosti nikdo neřekl.

„Ačkoliv z hle­diska fyziolo­gie je to nevysvětlitelné, pan Monfort je vzácným příkladem toho, že lidské schopnosti a možnosti jsou daleko větší, než si myslíme. Je pro nás o to zajímavější, že se nejedná o fakíra nebo nebo asketu z Himalájí, ale Evropana! Zájemcům velmi doporučuji shlédnout záznam z jeho přednášky,“ říká o Henrim Monfortovi odborník na vegetariánskou výživu MUDr. Zbyněk Luňáček (pozn. odkaz na přednášku na konci článku).

Monfort doporučuje přechod na pránickou stravu pouze dospělým lidem, kteří již dosáhli určitého fyziologického vývoje. Není však tajemstvím, že má v Itálii pětiletého syna, který při každé návštěvě u otce po celou dobu pobytu údajně nepřijímá žádnou fyzickou potravu. Na své přednášce Henri dokonce uváděl příklad breathariánského páru, který počal a porodil zdravé dítě, které po ukončení kojení přešlo na pránickou stravu. Zdá se vám to neuvěřitelné?

Zkuste si však představit, co by se stalo, kdyby se breathariánství stalo potravou budoucnosti a lidé by již nepotřebovali živit své rodiny. Celý potravinářský i zdravotnický systém by přišly na buben, lidé by byli zdraví a měli by pro sebe daleko více času, který by mohli (doufejme) vyžít konstruktivním způsobem. Prozatím buďme tolerantní a respektujme všechny ty výživové směry, které nejsou ničím jiným než hledáním pravého smyslu života.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Externí redaktorka a copywriterka píšící pro webové i tištěné magazíny. Zaměřuje se na oblast zdraví, historie medicíny, psychologie, filozofie, etikoterapie a alternativní medicíny.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).