Hlavní navigace

Kam s použitými kávovými kapslemi? Do Tesca. Vznikají z nich ploty

13. 4. 2022

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Využití kávových kapslí vázlo, často totiž končily ve směsném odpadu. Lidé je neměli kam odnášet, kde třídit. Nyní je tu řešení.

Společnost Tesco jako první mezi obchodními řetězci v České republice zahájila sběr a recyklaci kávových kapslí. Ve vybraných prodejnách Tesco mohou nyní zákazníci vrátit použité kávové kapsle jakékoli značky včetně všech privátních značek řetězce. Jde o velký krok směrem k přírodě, neboť kávové kapsle různých značek se vyrábějí z různých druhů materiálů (hliník či plast s hliníkovým víčkem) a dosud se doporučovalo jejich vhazovaní do směsného odpadu. Jak jsme již psali v článku Kávové kapsle nepatří do plastů. Jejich recyklace je problematická.

Minimalizace odpadů pokračuje

Před pár dny jsme vás informovali o tom, že ovoce a zelenina pod značkou Tesco už se prodává jen volně, nebo v nových recyklovatelných obalech. A nyní přichází Tesco s novinkou, která též zapadá do závazku minimalizovat dopady obalů výrobků na životní prostředí. Na svých (zatím) jedenácti prodejnách instalovalo ve spolupráci se značkou Nescafé (spadá pod Nestlé) zelené sběrné boxy na použité kávové kapsle. (Nestlé je jedna z velkých společností, které v současnosti čelí kritice kvůli tomu, že neopustily ruský trh. Firma v Rusku omezila činnost a údajně zde nevytváří zisk, ale na rozdíl od řady jiných mezinárodních podniků se z ruského trhu zcela nestáhla. Dle vlastního vyjádření dodává nadále do Ruska základní potraviny, jako je kojenecká a nemocniční výživa. Pozn.red.)

Kam odevzdat použité kávové kapsle

Sběrné koše jsou dostupné od dubna 2022 v 11 obchodech společnosti Tesco:

  • Praha: Eden, Letňany, Nový Smíchov, Skalka, Zličín
  • Brandýs nad Labem
  • Čelákovice
  • Kladno
  • Kralupy nad Vltavou
  • Mělník
  • Říčany

Jak kapsle do obchodu vracet a v čem?

Podle webu značky Nescafé DolceGusto.cz je možné na použité kapsle použít recyklační sáček, který získáte také na prodejnách Tesco odebírajících použité kapsle. Přehlédnout byste ho neměli v regálu s kávovými kapslemi. Sáček je pevný a ze silnějšího materiálu, aby nedošlo k jeho protržení. 

Sběrný box na kávové kapsle v Tescu
Autor: Tesco

Sběrný box na kávové kapsle v Tescu

Vejde se do něj max. šedesát čtyři použitých kapslí a díky čtyřem speciálním lepícím páskům a uzavírání formou srolování nehrozí, že by ze sáčku vytekla přebytečná voda, která v kapslích zůstává. Instrukce, jak sáček používat a zároveň si neznečistit oblečení zbytky z kapslí, jsou uvedeny přímo na pytlíku.

Všechny nashromážděné plastové i hliníkové kapsle jsou recyklovány a dále využívány. Plasty z kapslí najdete například ve výrobcích pro dům, zahradu (plotovky) nebo zemědělství.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).