Hlavní navigace

Čeho si všímat u prodejců kaprů

20. 12. 2011

Sdílet

 Autor: SXC
Jak neprohloupit a pořídit domů kapra, který nebyl vystaven zbytečnému stresu? Existuje pár detailů, které vám prozradí, kde kapra neprodává amatér, ale zkušený prodejce.

Je tu poslední adventní týden, kdy lze spatřit v ulicích prodej kaprů pro štědrovečerní stůl. Přestože se tento způsob prodeje potravin může někomu jevit jako anachronismus, je třeba si uvědomit, že prakticky po celý rok je možné si koupit ve specializovaných obchodech, anebo při výlovech, čerstvou rybu, nechat si ji zabít a vykuchat a donést domů k okamžité spotřebě. „Toto je též v souladu s veterinárními předpisy,“ říká Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy (SVS ČR).

Co všechno předpisy říkají a čím se musí prodejce řídit?

Prodejce má povinnost zajistit prodejní místo tak, aby odpovídalo vyhlášce, to znamená, že prodejní místo musí být vybaveno váhami a prodejním pultem s omyvatelnou a dobře čistitelnou pracovní deskou s vyvýšenými okraji a chybět nesmí nepropustné, uzavíratelné a označené nádoby na pevné vedlejší živočišné produkty (vnitřnosti, žábry apod.).

Dál je nutná dostatečně velká káď na uchování živých ryb v souladu s požadavky na pohodu zvířat a jejich ochranu před týráním. Povinností je také zajistit dostatek čerstvé vody, která musí protékat a tím vodu provzdušňovat a kádě nesmějí být přeplněné. Musí být zajištěný co nejkratší odtok do kanalizace.

K prodeji živých ryb třeba doklad o tom, kde byly posledně sádkovány. Tedy cosi jako rodný list kapra, který je prodejce povinen na požádání předložit při kontrole.

Přečtěte si také: Kapří tipy a triky

Jak kapra usmrcovat?

Nejprve omráčit tupým předmětem kousek nad očima, a poté okamžitě vykrvit přetnutím žaber, popřípadě přetnutím míchy a cév těsně za hlavou. Kapra nelze za živa odšupinovávat, vytlačovat mu jikry anebo mlíčí, ohrožovat oči, či brát ho za skřele. Od prodejce, který to dělá, raději utíkejte pryč.

Zásadní povinností prodejce i toho, který ryby usmrcuje na přání zákazníka, kuchá nebo porcuje, je, že musí mít zdravotní průkaz a ochranné pomůcky (omyvatelnou zástěru, gumové holinky a gumové rukavice). A mimo jiné i doklad o nabytí ryb.

Zacházet se živou rybou není zase tak jednoduché, a je dobré její život i poslední chvíle svěřit do ruky odborníkům. Nejlépe je si kapra nechat usmrtit a třeba i vyvrhnout a nepůsobit mu zbytečné stresy odnosem domů, dalším trápením ve vodě ve vaně, kde není zajištěn koloběh vody a poté jej vystavit dalšímu utrpení z nešikovného usmrcování. Státní veterinární správa proto radí zákazníkům nechat si kapra vždy zabít na místě z rukou odborníka.

Zdroj: SVS ČR

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).