Hlavní navigace

Zákaz kouření v restauracích se vyplatí

4. 5. 2015

Sdílet

 Autor: Photl.com
Všechny členské státy Evropské unie už omezily či zakázaly kouření v restauracích. Jen my stále s úplným zákazem váháme, přestože se to vyplatí.

Česká republika je poslední zemí Evropské unie, která ještě nezavedla povinné omezení kouření v restauracích. V zahraničí se regulace osvědčila, zkuste to také – to je hlavní sdělení dopisu Zákaz kouření se vyplatí, který odeslala členům Vlády ČR evropská síť organizací zabývajících se regulací tabáku Smoke Free Partnership (SFP).

I kuřáci podporují zákaz kouření

Dvaadvacet organizací z celé Evropy v dopise mimo jiné uvádí, že zákaz kouření v uzavřených prostorách měl v zahraničí velmi pozitivní dopad na zdraví obyvatel, zejména dětí, a to prokazatelně bez negativního dopadu na ekonomiku. Ředitelka SFP Florence Berteletti k výzvě uvádí: Česko v regulaci tabáku bohužel zaostává za ostatními zeměmi v EU. Věříme, že se zákonodárci poučí ze zahraniční zkušenosti a schválí účinnou legislativu. Opatření zakazující kouření mají pozitivní dopad na zdraví populace, chrání nekuřáky a děti, a navíc snižují nemocnost zaměstnanců v pohostinství. Přitom se ukázalo, že takový zákaz nemá negativní ekonomický dopad na sektor veřejného stravování. 

rozsáhlého průzkumu (.rtf), který provedla Univerzita Karlova s agenturou Ipsos v roce 2012 navíc vyplývá, že Česká republika si přeje zákaz kouření v restauracích. S opatřením by souhlasilo i 41 % kuřáků. Podíl občanů, kteří by uvítali zmiňovanou regulaci, přitom roste. Podle společnosti Median bylo v roce 2011 pro zákaz kouření v restauračních a pohostinských zařízeních 70 % občanů, přičemž ještě v roce 2005 to bylo pouze 35 % obyvatel.

Nekuřácké prostředí na pracovišti je metlou na kuřáky

Další studie navíc ukazují, že mladiství mnohem pravděpodobněji nebudou kouřit, pokud bydlí a případně i pracují v nekuřáckém prostředí. Zákazy kouření mají také pozitivní dopady na zdraví dětí a mladistvých. Ve Skotsku do tří let po zavedení úplného zákazu kouření poklesly dětské hospitalizace s astmatickými problémy o 13 %. Kromě toho došlo v zemích, které zavedly zákaz kouření na veřejných místech a pracovištích, ve srovnání se zeměmi, které nabízejí jen malou ochranu před škodlivými účinky pasivního kouření, k výraznému snížení počtu předčasných porodů.

Bývá častou námitkou, že zákazy kouření poškozují sektor pohostinství. To není pravda. Studie z Irska, Španělska, Spojených států, Norska a mnoha dalších zemí ukazují, že nekuřácké zákony neohrožují zaměstnanost a obrat tohoto odvětví. Nedávná meta-analýza dřívějších ekonomických studií z USA, Austrálie, Evropy a dalších regionů světa potvrdila, že zákaz kouření neměl negativní dopad na odvětví pohostinství.

Zdroj: TZ Česko bez kouře

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).