Hlavní navigace

Homolka má nový gama nůž. Nejdražší na světě

29. 4. 2010

Sdílet

Arcibiskup pražský Dominik Duka požehnal v Nemocnici na Homolce nový Leksellův gama nůž. Přístroj patří ke špičce radiační léčby rakoviny a právě zakoupený model Perfexion je teprve druhý ve střední Evropě. Má ještě jeden primát. Podle dostupných informací jde o nejdražší gama nůž na světě. Nemocnice Na Homolce za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako daň z přidané hodnoty.

Arcibiskup pražský Dominik Duka požehnal v Nemocnici na Homolce nový Leksellův gama nůž. Přístroj patří ke špičce radiační léčby rakoviny a právě zakoupený model Perfexion je teprve druhý ve střední Evropě.

Má ještě jeden primát. Podle dostupných informací jde o nejdražší gama nůž na světě. Nemocnice Na Homolce za něj zaplatila 152,4 milionu korun, z toho 13,7 milionu jako daň z přidané hodnoty.

Celý článek o podezřeních panujících kolem nákupu gama nože najdete na serveru Aktuálně.cz.

Jak uvádí Nemocnice Na Homolce na svých webových stránkách, Leksellův gama nůž získala již koncem roku 2009. Jedná se o přístroj, který se používá k ozařovací léčbě onemocnění v oblasti hlavy a mozku, především mozkových nádorů, mozkových cévních chorob či funkčních mozkových onemocnění, vedoucích například k poruchám hybnosti či neztišitelným bolestem. Moderní zařízení nahradilo dosavadní gama nůž, který Na Homolce jako na jediném pracovišti v ČR sloužil 17 let.

Nový typ gama nože byl dosud v několikaměsíčním ověřovacím klinickém provozu. Nemocnice uvádí, že potřebné finance získala ze státního rozpočtu v rámci strategických investic do rozvoje českých nemocnic, který na konci minulého roku schválila česká vláda. „Nový gama nůž je technologicky, hardwarově i softwarově na vyšší úrovni než dosavadní přístroj. Je rychlejší, pro pacienty i personál pohodlnější a umožňuje rozšíření možností léčby. Vedle ozáření oblasti mozku a hlavy je na něm možno provádět i zákroky v oblasti krku,“ uvedl ředitel nemocnice MUDr. Vladimír Dbalý.

Nový přístroj zkracuje díky moderní technologii dobu léčby pacienta v průměru o 40 minut.

Zdroj: Nemocnice Na Homolce

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Všeobecné dotazy, připomínky a tipy směřujte na adresu redakce@vitalia.cz.

Tiskové zprávy zasílejte na e-mail press@vitalia.cz.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).