Bez černý čili bezinky

Plody černého bezu jsou v tuto dobu právě tak zralé pro různá kuchyňská zpracování. Trsy černých bobulí jsou plné zdraví prospěšných látek a navíc si na nich můžete pochutnat.

Bezinky obsahují cukr, kyselinu jablečnou, třísloviny, pektiny, vitamíny skupiny B, C, vápník a kyselin panthotenové. A mnoho dalších…. Prostě je známo, že plně vyzrálý černý bez je doslova vitamínovou bombou, která působí hlavně na imunitu člověka.

Nebo zahání dobytčí mor, jak dříve věřili naši předkové, a velmi rádi si vysazovali bezové keře u stavení a na zimu z nich vařili povidla.

Nejen proti nemocem z nachlazení


Autor: Agentura SXC

Viry a bacily se začínají šířit, je to marné, je tu podzim a první epidemie viróz tu budou, co nevidět. Bezinky ale navíc mohou příznivě působit nejen při akutní nemoci (obsahují vitamíny, podporují pocení), ale  také při neuralgických potížích (trojklaný nerv nebo bolesti páteře). Protože obsahuje rutin, působí také příznivě na cévy a žíly (křečové žíly a hemeroidy). Podporuje detoxikaci organismu, čistí játra i ledviny a vyhání z těla zánět. Podle některých pramenů působí také proti migrénám.

To je dost důvodů pro to pár bezinek si nasbírat a zkusit je nějak kuchyňsky zpracovat.

Pro mě je vaření z bezinek spíše rituálem, než nějakým kulinářským požitkem, docela mi vadí ta jejich typická „divoká vůně“, ale na druhou stranu v tuhé zimě na mě občas přijdou chutě právě – a kdoví proč – na bezinkovou „divočinu.“ Čím tyto chutě uspokojit?

Likér s vůní kávy

Potřebujeme:

  • 2,5 kg bezinek
  • 1,5 kg cukru (nebo plus mínus dle chuti)
  • 1 citrón
  • 2 lžičky skořice nebo ještě lépe tři kousky celé skořice na vyvaření
  • 8 hřebíčků
  • 1 hvězdička badyánu
  • 6 lžiček instantní kávy
  • 1 l rumu (ideální je ten originální, ovšem česká náhražka může být)
  • voda dle potřeby

Nejprve odstopkované omyté bezinky dáme do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly ponořené. Vaříme asi pět minut, máme-li celou skořici, přidáme ji již nyní. K uvařeným bezinkám dáme na kolečka nakrájený oloupaný citrón a všechno koření a nezapomeneme na instantní kávu (sypeme ji jen tak, používáte-li turka, udělejte si silného turka a toho vlijte do bezinek – samozřejmě bez lógru). Ještě dalších pět minut vaříme a poté necháme do druhého dne odležet na chladném místě.

Druhý den přecedíme přes plátýnko do dalšího hrnce, přidáme cukr, vaříme asi pět minut, aby se rozpustil a nakonec, když už celá fialová dobrota zchladne, přilijeme rum. Plníme do lahví a uchováváme v chladu.

Tip: Můžete použít také vanilku, je do likéru výborná, nebo případně vanilkový cukr.

Víno, sirup, zavařenina


Autor: Renata Petříčková

Podobně jako likér lze vyrobit sirup, jen do něj na konci nepřidáváte alkohol. Milují ho zejména děti. Z bezinek se také dá udělat džem, povidla, marmelády, které jsou skvělé v kombinaci s jiným ovocem, třeba ostružinami. Nebo je zavařit jako kořeněný kompot. Vypadá opravdu famózně. Na dno skleničky dejte kolečko citrónu, badyán, skořici, hřebíček nebo cokoliv, co máte rádi a zasypejte cukrem a bezinkami. Poté skleničky klasicky zavařte a máte dobrotu k zimnímu méně kalorickému uzobávání.

Zavařit bezinky však můžete i samostatně. Obyčejně bez koření, jen s trochou cukru podobně jako borůvky. Stejně jako borůvky můžou bezinky později ozdobit koláč, chuťově jsou si podobné a je to velká dobrota. Co snad může vadit, je velké množství peciček v bobulkách, ale budiž jim k dobru, že obsahují hodně vitamínu A. Pro zavařování si vybírejte velké bobule a hodně zralé, abyste minimalizovali riziko, že kompot zkvasí nebo zplesniví. 


Autor: Renata Petříčková

A vinaři a experimentátoři mužského pokolení si třeba rádi vyzkoušejí výrobu bezinkového vína. Má velmi lahodnou chuť, a když se podaří, předčí i kvalitní vinná vína, a věřte mi, že to je zážitek pro všechny smysly. Bezinková divoká chuť je zjemněna kvasinkami a vytvoří zvláštní vůni, která už není vůbec nepříjemná, ale právě naopak.

Bezinkové víno vám tedy může chutnat i tehdy, neholdujete-li bezu v klasických podobách.

Za čerstva je nezobejte!

Jsou totiž mírně jedovaté! Stejně jako listy a kůra bezu černého, kde je však škodlivých látek více. Takže nějaký čerstvě vymačkaný džus z bezinek by se na vás nejspíš nepěkně podepsal. Přinejmenším úporným průjmem či zvracením a celkovým pocitem slabosti. Tepelné zpracování nebo v případě vína zkvašení tyto látky spolehlivě zničí. Stejně tak jsou bezpečné i sušené bezinky, kde je tento jed už také neutralizován, navíc působí proti průjmu.

Čtěte téma: Bylinky proti podzimní depce a únavě

„Spousta lidí se domnívá, že když bylina nepomůže, ani neuškodí. Ale to není pravda…“

6 názorů Vstoupit do diskuse
poslední názor přidán 9. 9. 2013 12:40