Všechny galerie Zpět

Fotogalerie: Vánoční jídla ve světě: Právě na Vánoce vznikl švédský stůl

Švédsko: Vánoční bufet se nazývá julbord a jsou na něm vyloženy nejrůznější delikatesy  Více v článkuon Wikipedia.org / David Castor, podle licence: CC BY-SA 1.0
  • Švédsko

    Švédsko

    Vánoční bufet se nazývá julbord a jsou na něm vyloženy nejrůznější delikatesy

    Autor: on Wikipedia.org / David Castor, podle licence: CC BY-SA 1.0

  • Švédsko

    Švédsko

    Tradice vánočního bufetu julbordu je hlavní příčinou toho, proč se tomuto stylu servírování říká švédský stůl (1904)

    Autor: on Wikipedia.org / Carl Larsson „Spadarvet“, podle licence: Public domain

  • Švédsko

    Švédsko

    Na stole nesmí mj. chybět losos naložený ve směsi soli, cukru a kopru, kterému se říká gravlax

    Autor: on Flickr / Lou Stejskal, podle licence: CC BY-SA 2.0

  • Švédsko

    Švédsko

    Vánoční šunka julskinka patří na vánoční stůl julbord stejně jako ryby, pečené maso, různé druhy sýrů, paštik, salátů, pečiva a dresinků

    Autor: on Wikipedia.org / Niklas Nordblad, podle licence: Public domain

  • Švédsko

    Švédsko

    Nesmí chybět ani sladká sekce bufetu, která zahrnuje švédské perníčky pepparkakor a další domácí sladkosti

    Autor: on Wikipedia.org / Jonik, podle licence: CC BY-SA 2.0

  • Portugalsko

    Portugalsko

    Na štědrovečerní stůl se servíruje - podobně jako u nás - ryba a brambory. Tradiční vánoční pokrm zvaný bacalhau de consoada se připravuje ze sušené tresky, vařených brambor, natvrdo uvařených vajíček a košťálové zeleniny. Všechny tyto ingredience se servírují na talíři společně s omáčkou z olivového oleje a česneku.

    Autor: Depositphotos.com

  • Lucembursko

    Lucembursko

    Tradičním vánočním jídlem je zde träipen, což je osmažené jelito podávané s jablečnou omáčkou a šťouchanými bramborami

    Autor: on Wikipedia.org / Cornischong, podle licence: CC BY-SA 3.0

  • Lucembursko

    Lucembursko

    Kromě toho ale na lucemburský vánoční stůl pronikají tradiční pokrmy z okolních zemí, jako je francouzský sladký kmen bûche de Noël

    Autor: Depositphotos.com

  • Lucembursko

    Lucembursko

    Malá země sousedí s Německem, Belgií a Francií. Tedy se zeměmi, kde lidé rádi jedí a gastronomii rozumějí. Tato geografická poloha se také odráží v kuchyni a ve vánočních tradicích Lucemburska, kde se objevuje např. i německá štola nebo pečený krocan.

    Autor: Depositphotos.com

  • Lucembursko

    Lucembursko

    Pro mnoho Lucemburčanů je také symbolem Vánoc původem švýcarská specialita zvaná raclette

    Autor: Maxpixel.freegreatpicture.com, podle licence: Public domain

  • Lucembursko

    Lucembursko

    Základem raclette je speciální gril, pod který se umisťují malé lopatky s plátky speciálního sýra. Rozpuštěný sýr se následně na talíři kombinuje s vařenými bramborami, šunkou, nakládanými okurkami a dalšími druhy zeleniny.

    Autor: on Pixabay.com / veve, podle licence: Public domain

  • Španělsko

    Španělsko

    Štědrovečerní večeře je ve Španělsku tou největší hostinou v roce. Tato slavnost se zahajuje předkrmem v podobě výběru výborných španělských uzenin, jako je španělská šunka jamón.

    Autor: Nina Havlová

  • Španělsko

    Španělsko

    Servíruje se salám chorizo

    Autor: on Flickr / photoskate, podle licence: CC BY-SA 2.0

  • Španělsko

    Španělsko

    K předkrmům patří i klobásky salchichon

    Autor: Depositphotos.com

  • Španělsko

    Španělsko

    Chybět nemůže ani ovčí sýr manchego

    Autor: on Wikipedia.org / Zerohund, podle licence: CC BY-SA 3.0

  • Velká Británie

    Velká Británie

    Krocan v Anglii nesmí chybět na žádné slavnostní tabuli. Opravdu vánočním jídlem jej dělají ale až všemožné přílohy, které se k němu servírují.

    Autor: on Pixabay.com, podle licence: Public domain

  • Velká Británie

    Velká Británie

    Všem doprovodným dobrotám ke krocanovi se souhrnně říká trimmings. Nejčastěji se mezi ně počítají pečené brambory, vařená zelenina, jako je brokolice, hrášek nebo mrkev, a zapečený květák v sýrové omáčce.

    Autor: Depositphotos.com

  • Velká Británie

    Velká Británie

    Vánoční atmosféru přinášejí delikatesy, jako jsou různé druhy nádivek a pig in blankets. Prasátka v peřince, jak je možné britský tradiční pokrm přeložit, jsou malé klobásky obalené ve slanině a následně upečené.

    Autor: on Wikipedia.org / stef yau, podle licence: CC BY-SA 2.0

  • Velká Británie

    Velká Británie

    Nejčastěji se na přípravu pig in blankets využívají malé klobásky zvané chipolata, které jsou v Anglii velmi populární, i když původně pocházejí z Francie

    Autor: Depositphotos.com

  • Velká Británie

    Velká Británie

    S vánočním krocanem je neodmyslitelně spojená nádivka. Na rozdíl od té české velikonoční obsahuje mnohem více různých ingrediencí. Nejčastější kombinací jsou brusinky, šalvěj a vepřové maso. Často se ale do nádivek přidávají i další druhy sušeného ovoce a různé oříšky.

    Autor: on Flickr / Samira, podle licence: CC BY-SA 2.0

  • Velká Británie

    Velká Británie

    Přebytečná nádivka se peče samostatně v pekáčku nebo také ve formě kuliček, válečků a bochánků

    Autor: on Flickr / alanagkelly, podle licence: CC BY-SA 2.0