FOTOGALERIE BUDE POKRAČOVAT ZA 5 s
VITAMINY: Vitamin B6 (zvětšení: 700×) Vitamin B6 je společné označení pro tři pyridinové deriváty – pyridoxin, pyridoxal a pyridoxamin. Všechny tyto látky ve spojení s fosfátem jsou účinné jako vitaminy. Derivát pyridoxal-5-fosfát je vázán jako kofaktor v enzymech, které se účastní metabolismu aminokyselin a sacharidů. Vitamin B6 je rozpustný ve vodě, v organismu se neukládá, proto je třeba jeho pravidelný příjem. Dobrým zdrojem vitaminu B6 jsou játra, vepřové maso, makrely, vejce, droždí, banány, brambory, zelí, špenát, kapusta, zelenina, avokádo, mrkev, ořechy, obiloviny a celozrnný chléb. Při zpracování potravin se vitamin B6 ztrácí vyluhováním do vody. Dospělí lidé potřebují 1,3–2 mg vitaminu B6 v závislosti na zátěži organismu.
Více v článku
Výzkumný ústav potravinářský / foto Martin Hrubý