Všechny galerie Zpět

Fotogalerie: Jak poznat dobrý chleba a jak se o něj starat

Jaroslav Albrecht: Jeden z největších odborníků pekařského oboru u nás, velký znalec a milovník chleba, se stal prvním „chlebovým sommelierem“ v ČR. Poradí, jak si usnadnit výběr chleba a zároveň prodloužit jeho životnost.  Více v článkuTesco
  • Jaroslav Albrecht

    Jaroslav Albrecht

    Jeden z největších odborníků pekařského oboru u nás, velký znalec a milovník chleba, se stal prvním „chlebovým sommelierem“ v ČR. Poradí, jak si usnadnit výběr chleba a zároveň prodloužit jeho životnost.

    Autor: Tesco

  • Pružnost

    Pružnost

    Střída chleba (měkká část) by měla být elastická a přiměřeně pórovitá. Po stisknutí by se měl chleba vrátit do svého původního tvaru. V opačném případě to značí, že je nedopečený. „V obchodě to ale netestujte,“ apeluje Jaroslav Albrecht.

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Barva

    Barva

    Kůrka chleba by měla být přiměřeně zabarvená, objevují se regionální odlišnosti, např. v Praze je oblíbená tmavší kaštanová barva chleba. Kůrka má být přirozeně tvrdá a zhruba 4 až 5 mm tlustá. (Na snímku Konzumní chléb roku 2017 - Hradišťan z pekárny Choustníkovo Hradiště)

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Tvar

    Tvar

    Regionální odlišnosti platí i u tvaru, např. v Olomouci preferují vyšší „knedlíkovitý“ tvar chleba

    Autor: Tesco

  • Vůně a chuť

    Vůně a chuť

    Chléb vám musí příjemně vonět, rozkrojte, zmáčkněte a přivoňte. Pokud jde o vůni a chuť, neexistuje žádná univerzální rada a každý se rozhodne pro to, co je mu příjemné.

    Autor: Tesco

  • Drobivost

    Drobivost

    Dobře upečený chleba by se neměl drobit, v opačném případě je to známka toho, že je špatně propečený nebo zakyselený, má pak fádní chuť i vůni a brzy začíná plesnivět. Může to být ale způsobeno i nesprávným zacházením s chlebem (skladováním, řezáním).

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Uskladnění

    Uskladnění

    Chleba zabalte do utěrky či plátýnka, které dokáže vstřebávat uvolňující se vodu ze skladovaného chleba. Po třech dnech je ideální utěrku či plátýnko vyměnit a vyprat. Takto zabalený chleba pak můžete bez obav uložit do chlebníku či jiného neprodyšného obalu.

    Autor: Depositphotos.com

  • Teplota skladování

    Teplota skladování

    Ideální teplota pro uskladnění chleba je pokojová mezi 20 až 25 °C, je to zároveň optimální teplota pro zpomalení jeho tvrdnutí a plesnivění

    Autor: Depositphotos.com

  • Do ledničky nikdy

    Do ledničky nikdy

    Pokud chcete váš chleba opravdu ztrestat, dejte ho do ledničky. Právě při chladírenské teplotě 0 až 10 °C probíhá v chlebu řada fyzikálně-chemických procesů, které způsobují jeho rychlé tvrdnutí (to však neplatí pro skladování při mrazírenské teplotě -18 °C a nižší, při které můžeme hermeticky zabalený chléb bez problémů skladovat řadu týdnů až měsíců, před použitím se doporučuje nechat chléb samovolně roztát).

    Autor: Depositphotos.com

  • Krájení

    Krájení

    Může se to zdát jako nepodstatná věc, ale i při obyčejném krájení můžeme chleba zásadním způsobem poškodit

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Krájení

    Krájení

    Pro krájení je proto nutné mít dobrý ostrý nůž nejlépe s vyšší střenkou, která nás dobře povede. Chleba pak krájet nejlépe položený na bok tak, aby se nemačkal a nepotrhal.

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Krájení

    Krájení

    Při samotném řezání příliš netlačit a lehce řezat jako pilkou

    Autor: Vitalia.cz / Karel Choc

  • Jak poznat dobrý chleba

    Jak poznat dobrý chleba

    Zda je chléb dobře upečený a vydrží až týden, se pozná až po jeho rozkrojení

    Autor: Tesco

  • Co člověk, to jiná chuť

    Co člověk, to jiná chuť

    Dejte vždy na vaše osobní preference. Dobrý chléb se v obchodě na první pohled pozná těžko. Je dobré vyzkoušet různé druhy i výrobce a najít si ten svůj.

    Autor: Depositphotos.com