Kapří tipy a triky

Ke koloritu českých Vánoc patří kádě plné mrskajících se kaprů a promrzlí prodavači, kteří hlídají i v noci, aby jim šupináči s něčí pomocí „neodplavali“.


Autor: Filip Singer

Kapři se stali symbolem Vánoc podobně jako zvonky, jmelí či jehličí, i když zdaleka ne v každé domácnosti se opravdu ocitnou na štědrovečerním stole. Podle výzkumu, který v roce 2003 provedlo CVVM, je sice kapr nejrozšířenějším vánočním jídlem, ale získal mezi dotazovanými „jen“ 78,8 %. Hned za ním se umístil jeho druh – bramborový salát (64,5 %).

Přitom kapři nepatří ani mezi tradiční vánoční pokrmy. Ke slavnostní večeři patřili kdysi pouze v krajích, kde se nacházely rybníky a řeky, jinde byly ryby vzácností. Ano, ryby, neboť kromě rybí polévky a kapra načerno ve sladké omáčce, namodro nebo v aspiku, dopřávaly si movitější vrstvy i jinačí rybí pochoutky. Podle pramenů 18. a 19. století se v menu objevoval například kaviár, uzený či vařený losos, úhoři a sardinky, nebo pečené vydry s omáčkou.

Tipy a triky

Ale vraťme se zpátky ke kádím na vánočních ulicích. Neplave tenhle kapr nějak moc břichem vzhůru? A tenhle už zabitý, jak dlouho tu leží? Jak poznáte dobrou rybu? Záleží na velikosti? Co s bahnitou příchutí?

  • Čerstvě zabitou rybu poznáte podle očí (jasné s vypouklou a průhlednou rohovkou), podle pevně držících šupin a podle jednoduchého testu – šťouchněte kapra do břicha – důlek se musí rychle vyrovnat.
  • Nejchutnější maso mají kapři lehce přes dvě kila, maximálně tříkiloví.
  • Pokud ale chcete hodně jiker či mlíčí, je vhodnější kapr větší (přes tři kila), tedy starší (nad pět let).
  • Vadí vám příchuť bahna, pro kapry dost typická. Kupte rybu říční nebo se ujistěte, že váš kapřík z rybníka strávil nějaký čas v sádkách v proudící vodě, která ho zápachu zbavila.
  • Jak se zbavit bahnité chuti? Povařte kapra několik minut ve vodě s nakrájenou velkou cibulí. Tip babiček – do vody vložte několik kousků dřevěného uhlí v pevném látkovém obale. Tip rybářů – kapra vařte pět minut v osolené vodě s nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením.
  • Již zabitého kapra uchovávejte v chladničce. Nejprve ho vykuchaného umyjte, osušte a zabalte do navlhčeného, vyždímaného ubrousku. Neměl by ale být skladován déle než dva dny, jinak patří do mrazáku.

Kapr ve vaně: největší stres v jeho životě
Úplně nejhorší pro rybu je, když se jí majitelům zželí a rozhodnou se pustit ji na svobodu. Nedělejte to.

Jak správně vykuchat kapra, aby neskončil v popelnici?
Rady od profesionálního „kuchače“…

Proč dárky nosí vždycky chlapi Proč, u Santy, právě stromek?        

Názory na Kapří tipy a triky

Jerry
Jerry (neregistrovaný) 80.251.241.---
13. 6. 2012 18:54 Nový

smrad bahna

podkovy kapra naložit přes noc do mléka s nakrájenou cibulí.