Hlavní navigace

Seriál Dobrá káva

Můžeme připravit dobrou kávu doma a bez drahých přístrojů? Ano. V našem seriálu najdete tipy, jak na to, a další zajímavosti o kávě a její přípravě.

Čerstvě upražená káva nevoní a nechutná

Pražení je kouzlo, kdy se ze zelených, ne zvlášť chutných zrn, stává hnědá lahodná káva. Je to složitý chemický proces, který vyžaduje zkušenosti. Pojďte se podívat, jak se praží káva tam, kde ji mají rádi.

3. 9. 2018 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Rebelbean praží výběrovou kávu a nabízí i kvalitní cascaru

Michal Stec v Brně nestudoval pouze etnologii. Během studia si přivydělával ve studentské kavárně. Zde se potkal s partou nadšenců obdivujících výběrovou kávu. Vůně kvalitní kávy mladého studenta nadchla tak, že se rozhodl vytvořit vlastní kávovou značku.

Doba čtení: 7 minut

Je frappé a ledová káva to samé?

Po objednávce ledové kávy či frappé jsem už dostala ledacos. Napěněný nápoj mokka barvy chřestící kostkami ledu, na sobě pevně sedící hnědou a bílou vrstvu našlehaného krému, kalorickou bombu plnou šlehačky a zmrzliny… Skoro všechny nápoje byly dobré, každý byl jiný.

Doba čtení: 6 minut

4 tipy na originální ledovou kávu

Klasické frappé zná asi každý. Ledová káva má však mnoho podob a lze ji připravit na spoustu způsobů. Zkuste recepty nasladko i s trochou alkoholu.

15. 6. 2017 15:57
Doba čtení: 3 minuty

Jak a v čem namlít kávu, aby chutnala

Připravit si doma špičkovou kávu jako z kavárny není žádný problém ani úkol pro chemika. Stačí vám kvalitní káva, některý z nástrojů pro přípravu kávy, voda a mlýnek.

12. 5. 2017 8:00
Doba čtení: 5 minut

Hit léta? Cold brew, káva 12 hodin extrahovaná za studena

Horká káva v létě netáhne, proto baristé vymýšlejí různé kávové drinky, které osvěží a hosty v kavárnách udrží. Letošním hitem bude cold brew, ale i káva s jogurtem či tiramisu.

13. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Aeropress – návyková hračka pro kávové nadšence

Jestli jste se už propili ke kvalitní výběrové kávě, dřív nebo později se setkáte s aeropressem. Tenhle plastový přístroj na domácí přípravu kávy vznikl v americké továrně na hračky. Kombinuje metodu papírového filtru a tlaku a pro kávové nadšence je vysoce návykový.

3. 6. 2016 0:00
Doba čtení: 3 minuty

Italové dali světu kávy dvě věci – espresso a moka konvičku

Moka konvičku si na rozdíl od kávovaru můžete vzít třeba na trek, nejvíce si totiž rozumí s plynovým vařičem. Výsledný nápoj je řidší než espresso a hutnější než káva filtrovaná. A jeho příprava není žádná věda.

Doba čtení: 2 minuty

Papírový filtr – skvělá káva pro laiky i profíky

Clever Dripper, V60, Melitta nebo Kalita. Všechny tyto přístroje na domácí přípravu kávy mají společné dvě věci: potřebujete k nim papírový filtr a výsledkem je kvalitní šálek kávy.

27. 4. 2016 0:00
Doba čtení: 4 minuty

Kavárna s pražírnou budila emoce. Dnes je plná lidí

V Turnově na konci ledna otevřela zbrusu nová kavárna. Taková, jakých je v Česku hrstka. Svým vzhledem a lokací vzbudila velký rozruch, dnes je v ní plno. I proto, že v ní mají vlastní pražírnu.

Doba čtení: 4 minuty

Jak udělat dobrý french press? Trik je v hrubě mleté kávě

Nemusíte zrovna číst francouzské noviny, abyste si domů pořídili french press. Tato jednoduchá nádobka se sítkem vás vyjde na pár stokorun a můžete v ní připravit skvělou kávu, nejen k francouzské bagetě nebo croissantu.

Doba čtení: 3 minuty

Dát si „turka“? Jedině z džezvy

Českého „turka“ jsme pili všichni a kdo říká, že ne, dělá to dodnes. Dvě lžičky hořké kávy ve skleněném hrnku s ouškem. Tento způsob přípravy kávy přitom patří mezi ty nejhorší a do pravé turecké kávy má daleko. První kavárna, která byla v Istanbulu otevřená v 15. století, nabízela kávu v džezvě.

Doba čtení: 2 minuty

Jak pít kávu a přitom neškodit zdraví?

Káva a zdraví. Jde to dohromady? Jedni ji milují, druzí zatracují. A to hlavně kvůli kofeinu.

Doba čtení: 2 minuty

Nejste zvyklí na výběrovou kávu? Budete se divit

Ochutnat první espresso ze světle pražené výběrové arabiky může být pro netrénovaného návštěvníka kavárny trochu šok.

Doba čtení: 2 minuty

Co je a co není káva? Instant je odpad

Káva je druhý nejrozšířenější nápoj hned po vodě. A v současné době znovu zažívá obrovský boom. My jsme se ale příliš dlouho pohybovali ve vakuu, do kterého zvenčí nepronikaly kávové trendy.

Doba čtení: 4 minuty

Test kávovarů: nejdražší nevyhrály

Chutné espresso připravíte i na domácím kávovaru, ukázal výsledek testu. U některých modelů nastaly problémy se správnou teplotou kávy a s poměrně vysokou spotřebou energie.

2. 10. 2015 12:03
Doba čtení: 3 minuty

Věděli jste, že cappuccino je vlastně malé latte?

Vyznáte se ve všech těch termínech a názvosloví, které se používají v kavárnách? Víte, z čeho se připravuje cappuccino a co vám obvykle přinesou, když si dáte ledovou kávu? Vše objasní barista Jan Hrňa.

Doba čtení: 8 minut

Je v kávových kapslích kvalitní káva?

Kávovary na kapsle se v posledních letech staly hitem českých domácností. Pokud o něm letos váš Ježíšek uvažuje, měl by se podívat, jak dopadl test kávových kapslí.

2. 12. 2014 17:15
Doba čtení: 3 minuty

V každé kávě je cítit hlína, léky i brambory

Říká se, že vůně kávy je opojná, možná proto, že jsou z ní cítit léky a kouř. Nevěříte? Zkuste si svou kávu otestovat dle kávového mistra.

Doba čtení: 5 minut

Káva na devět způsobů, ale espresso je jen jedno

GALERIE – Dáváte si stále dokola espresso nebo turka, protože se v ostatních druzích kávy nevyznáte? „Neexistuje žádné malé či velké espresso a už vůbec ne piccolo,“ říká odbornice.

Doba čtení: 2 minuty

Sebelepší kávu zkazíte rychlovarnou konvicí

Máte doma kávové boby od strýčka z Panamy? Nezkažte si gurmánský zážitek špatnou přípravou či horkou zálivkou. Jak důležitá je voda při přípravě kávy, ví Jaroslav Tuček z Doubleshotu.

Doba čtení: 4 minuty

Meleme, meleme kávu, pro dědka a bábu

Ať už chystáte kávu pro sebe či pro tchýni, vězte, že ta nejlepší vás čeká do 15 minut po umletí. Umelte si ji sami podle foto návodu, ta z obchodu je totiž mletá z defektních zrnek.

Doba čtení: 2 minuty

Nejdražší káva nepochází z plantáže, ale z výkalů

Než přistane voňavý hrnek kávy na našem stole, urazí dlouhou cestu. Víte, kde roste nejlepší káva, kdy začíná vonět a že tu nejvzácnější kávu sběrači preparují ze zvířecích výkalů?

31. 1. 2013 0:00
Doba čtení: 6 minut

Káva v supermarketu je stará

Chcete si vařit dobrou kávu? Podle odborníků je prakticky jedno, jakou koupíte, pokud jdete do běžné prodejny potravin. A kapsle? Neohromí. Jedině když kafe přinese George Clooney osobně.

Doba čtení: 5 minut

Vyrovná se „domácí kafe“ kávě z kavárny? Jak kdy

„Rozpustné, nebo turka?“ je prý nejhorší dotaz obsluhy. V českých domácnostech zní nově spíš: „Instantní, nebo kapsle?“ Jakou kávu připraví módní přístroje a co si zaléváme v instantní?

Doba čtení: 5 minut

Jak dlouho vydrží káva a kávová zrna čerstvá?

Na význam sezónních surovin jsme si v řadě případů již zvykli, ale u kávy nám zatím nedochází. Ale i káva má svůj čas. Z rok starých zrn výborný nápoj neuděláte. Jak dlouho vydrží čerstvá?

8. 2. 2012 10:37
Doba čtení: 2 minuty

Test instantních káv: nejhůř dopadlo Tchibo

Prakticky stejnou kvalitu za velmi rozdílnou cenu pořídíte v nabídce instantních káv na českém trhu. A nejhorší výrobek? Kromě špatné chuti byly zjištěny i stopy plísně!

9. 11. 2011 10:00
Doba čtení: 2 minuty

Dobré kafe bez drahého kávovaru. Jak na to?

Nemám samozřejmě na mysli nápoj, který vznikl zalitím dvou lžiček rozpustné kávy, ani „českého turka“, třebaže na něj mnozí nedají dopustit. Dobrá zdravá káva se připravuje jinak.

Doba čtení: 6 minut

Chcete si vypít espresso, nebo srkat obarvenou vodu?

Víte, že kvalitu espressa ovlivňuje i počasí? A že dát si ristretto v kavárně, kde se na kávu nespecializují, znamená riskovat, že vám přinesou horší „preso“? Příprava kávy je věda.

Doba čtení: 6 minut