Hlavní navigace

Seriál Bylinky: pěstování a využití nejen v kuchyni

Bylinky léčí, doladí chuť mnoha pokrmů i nápojů, a navíc zdobí a provoní okolí.

V seriálu se dozvíte, jak si bylinky vypěstovat doma nebo na zahrádce, k čemu se hodí i jak je uchovávat a zpracovávat.

Seriál je připravován ve spolupráci s webem Semenarostliny.cz (www.semena-rostliny.cz) a portálem pro pěstitele Pestovani.in (www.pestovani.in), který slouží jako diskusní fórum pro pěstitele, inzerce zahradních potřeb a informační web pro milovníky pěstování rostlin.

Parcha vám zlepší sex a zvětší svaly

Ještě na zahrádce nepěstujete přírodní afrodiziakum a anabolikum zvané parcha? Pak přicházíte o jedinečnou bylinu, jejíž účinky jsou srovnatelné s ženšenem.

Hana Michalíková

22. 7. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Divizna je léčivka, ovšem prudce jedovatá

Vyroste i tam, kde se žádné jiné rostlině nedaří, její květy mají antiseptické účinky, které doceníte zejména v chřipkovém období. Pozor ale na její semena, jsou prudce jedovatá.

Hana Michalíková

17. 7. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Ostropestřec: Bodlák, který pomůže od píchání v boku

Jako dekorace poslouží na výbornou, v kuchyni s ním ale žádná kouzla nesvedete. Ovšem až vás bude píchat v boku, určitě si na ostropestřec mariánský vzpomeňte.

Hana Michalíková

14. 7. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Máta citrónová, lék na kocovinu i bolavý zub

Hodí se jako ozdoba na všechny letní moučníky, skvěle s ní vyladíte mojito, ale zmírní i bolesti zubů a dásní. Má totiž desinfekční a znecitlivující účinky.

Hana Michalíková

2. 7. 2014 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Koriandr na krku zažene bolesti hlavy

V kuchyni využijte zejména jeho listy, v léčitelství zas oceníte sílu jeho semen. Koriand setý je skvělý v mexické pálivé kuchyni, ale pomáhá i proti nadýmání a bolesti hlavy.

Hana Michalíková

21. 5. 2014 11:30
Doba čtení: 3 minuty

Brutnák chutná po okurkách

Jeho okurková chuť ho zcela určitě zařadí mezi vaše oblíbené bylinky. Celou natí vylepšíte smetanové omáčky i lák do okurek, odvarem ulevíte od revmatu i nadměrného pocení.

Hana Michalíková

8. 5. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Yzop: Zapomenutá bylina z křížovek

Polokeř s blankytnými květy nezná každý, a přitom v kuchyni dokáže skvěle obohatit mletá masa, zeleninové saláty i polévky. Odpomůže vám i od kašle a plynatosti.

Hana Michalíková

25. 4. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Petržel vyroste i na parapetu

První jarní zdroj vitamínů vám vyroste i na parapetu během několika dní. Odvary z petrželky zlepší kvalitu vlasů a při nachlazení pomohou s odkašláváním.

Hana Michalíková

17. 4. 2014 9:26
Doba čtení: 2 minuty

Andělika lékařská: Andělské jméno, ďábelské účinky

S hořkou bylinkou, která vám rychle vyroste až do dvou metrů, není radno si dlouho zahrávat. V malém množstvím a krátkodobě ale zatočí s revmatem, hysterií, stresem i nadýmáním.

Hana Michalíková

7. 4. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bodlák benedikt je dobrá příloha k masu

Znáte ho jako bodláček, krasovlásek nebo ostropes. V každém případě je to nedoceněná bylina, která pomáhá zdravotnímu stavu. V kuchyni ho oceníte jako přílohu k masu.

Hana Michalíková

14. 3. 2014 13:18
Doba čtení: 2 minuty

Bylinkový speciál: Kopr vonný

I když vám koprovka nevoní, můžete okusit sílu kopru v dipech k masu či zálivkách na salát. Kojícím matkám pomůže s tvorbou mléka, kašlajícím zas zmírní dávivý kašel.

Hana Michalíková

12. 3. 2014 8:57
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Levandule lékařská

Dokáže vás přinutit změnit interiér, chuť čaje i osazení truhlíků. Pomůže, když vás trápí revma nebo záněty kůže. Levandule povzbudí mysl k pozitivnímu myšlení a dokonale vás zrelaxuje.

Hana Michalíková

25. 2. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Kerblík třebule

Chutí lehce připomíná estragon, chutná po petrželce a sladce po anýzu. I proto se kerblík třebule hodí výborně do středomořské kuchyně.

Hana Michalíková

21. 2. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Ibišek

Ibišek není jen rostlina zdobící parapety. Je to i všestranná léčivka, která umí krotit diabetes, hemoroidy, záněty ledvin i močového měchýře. A z jejích semen si můžete uvařit džem.

Hana Michalíková

19. 2. 2014 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Dobromysl neboli oregano

Dobromysl obecná má své stálé místo ve směsi provensálského koření. Hodí se tedy na pizzu, do slaných závinů, ale i do salátů. Zvyšuje chuť k jídlu a působí desinfekčně.

Hana Michalíková

14. 2. 2014 13:26
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Jahodník obecný

Plody obohatí letní zákusky a nápoje, zbytek jahodníku pak poslouží léčebným účelům. Čaj z listů čistí krev, čaj z kořenů pak využijete jako kloktadlo dutiny ústní.

Hana Michalíková

6. 2. 2014 9:43
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Rakytník řešetlákový

V jednom kilogramu plodů rakytníku je tolik vitamínu C a A, kolik lidské tělo využije za půl roku. Pokud by se vám jeho chuť zdála být příliš intenzivní, uvařte si z rakytníku sirup nebo džem.

Hana Michalíková

30. 1. 2014 15:53
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Pohanka

Univerzální bylinka, která si poradí s opary, křečovými žilami, hemoroidy i ekzémy. Navíc výborně chutná v polévkách, pomazánkách či jako příloha k masu. Podlehněte všestranné pohance.

Hana Michalíková

9. 12. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Zázvor

Neobejde se bez něj asijská kuchyně, některé druhy piva, limonád a cukroví. Má nasládlou chuť tropického ovoce a ostrost pepře. Zázvorový čaj zahání bolest ledvin a aktivuje cévní systém.

Hana Michalíková

4. 12. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Bylinkový speciál: Jitrocel kopinatý

Babí ucho, hojílek, myší ouško, psí jazýček – tolik jmen patří bylině, která našla uplatnění jak v polévkách či omáčkách, ale hlavně v sirupech proti kašli či odvarech proti zácpě.

Hana Michalíková

2. 12. 2013 10:10
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Hřebíček

Že dokáže provonět vánoční cukroví a perníčky, asi víte, ale že je i dokonalým desinfekčním prostředkem, může být pro vás novinkou. Odhalte další přednosti hřebíčkovce vonného.

Hana Michalíková

12. 11. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Šalvěj lékařská

Ať už vás trápí zápach z úst, pásový opar nebo hledáte přírodní cestu k léčbě gynekologických zánětů, dejte zelenou šalvěji. Ocení ji i vaše chuťové buňky, zvláště v karbanátcích.

Hana Michalíková

6. 11. 2013 9:31
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Fenykl obecný

Pokud fandíte středomořské kuchyni, pořiďte si na zahrádku fenykl. Bylinku, která dodá punc francouzským jídlům, vylepší domácí chléb a kojence zbaví nadýmání. Jak ho vypěstovat?

Hana Michalíková

4. 11. 2013 9:00
Doba čtení: 2 minuty

Bylinkový speciál: Rozmarýn

Klouby bolí, nervy jsou jako tětiva a pleť je nečistá? Zkuste sílu rozmarýnu. Chcete připravit výtečného lososa, voňavé brambory či bylinkové máslo? I zde se zásoby rozmarýnu vyplatí.

Hana Michalíková

31. 10. 2013 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Rebarbora

Těhotné ženy a děti by se jí měli obloukem vyhnout. Ale když víte, jak s revení zacházet, může být lékem proti jarní únavě i skvělou součástí nedělního koláče. Zkusíte ji i na chlebu?

Hana Michalíková

28. 10. 2013 8:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Saturejka zahradní

Je to ale čubra. Ne, satorie to je. Anebo jí říkejme jen saturejka zahradní. Tato nenápadná bylinka s neodolatelnou vůní se skvěle hodí na pečenou rybu i ke snížení krevního tlaku.

Hana Michalíková

23. 10. 2013 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Libeček lékařský

Silný odvar lze použít místo deodorantu, čaj z jeho kořene pomáhá v léčbě revmatu a listy vložené do bot zlikvidují nevábný odér. Třeba pomůže libeček i vám, když si ho vypěstujete.

Soňa Zimčíková

17. 9. 2013 10:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Tymián

Jedno z nejsilnějších antibiotik, které pomáhá léčit horní cesty dýchací, astma, angínu, ale užívá se i na cukrovku a revmatismus. Tymián užijete i při vaření luštěnin či uzenin.

Soňa Zimčíková

13. 9. 2013 9:00
Doba čtení: 3 minuty

Bylinkový speciál: Kozlík lékařský

Nespíte, jste podráždění, trápí vás časté migrény nebo jste nervově vyčerpaní? Nejvyšší čas vybrat polostinné stanoviště a vysadit si kozlík lékařský. Jeho pěstování není nijak náročné.

Soňa Zimčíková

6. 9. 2013 9:54
Doba čtení: 2 minuty

Bylinkový speciál: Ženšen

Jeho lístky se hodí do salátu i do konvice na čaj. Ženšen dokáže snižovat krevní tlak, zlepšovat paměť, hojit rány i potlačovat deprese. Tedy pokud mu v květníku věnujete trochu péče.

Soňa Zimčíková

3. 9. 2013 10:00
Doba čtení: 3 minuty